Mektić: U BiH je do sada evidentirano 14.969 migranata, a broj im se smanjuje

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je u nedjelju kako se broj ilegalnih migranata “drastično smanjio”, a da oni koji se pojavljuju ne žele ostati na ovom prostoru.

Mektić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci precizirao da je dosad u BiH evidentirano 14.969 migranata, namjeru za azil izrazilo je njih 13.958, ali je zahtjev za azil podnijelo svega njih 399.

Broj migranata se drastično smanjio i dolaskom zime bit će još manji. Nastojat ćemo što bolje štititi granicu i spriječiti njihov ulazak, tvrdi Mektić ističući da ih još uvijek ima, ali ne u broju kako su, kaže, najavljivale vlasti RS-a.

Uvjerava kako migranti ne žele ostati u našoj zemlji, nisu zainteresirani za azil, za koji se prijavljuju samo da bi privremeno regulirali svoj status. Po njegovim riječima, po osnovi readmisije BiH je prihvatila 761 migranta, dok su iz BiH po osnovi readmisije vraćena 1.102 migranta.

Najviše ih ulazi iz Srbije, iz pravca Višegrada, Zvornika, Bijeljine i prelaze preko rijeke Drine i ulaze u BiH ilegalno, dodao je Mektić.

On je ustvrdio kako vlast u Velikoj Kladuši opstruira mogućnost smještaja migranata u zgradi “Agrokomerca”, koju je Federalna vlada ustupila Ministarstvu sigurnosti. Kaže da im lokalna vlast ne dozvoljava priključak na vodovodnu mrežu za taj objekt.

Problem je što u Velikoj Kladuši ne znate s kime možete razgovarati. Načelnik tu ne boravi, već u Rijeci…Poručujem lokalnim vlastima da ne obmanjuju narod i migrante i dopuste nam priključak na vodovodnu mrežu. Sve ostalo je naša briga i obaveza, sve želimo platiti, ali bez vode ne možemo, ustvrdio je.

Državni ministar sigurnosti je naveo da nemaju problem podmiriti sve troškove kad je u pitanju smještaj i transport migranata, jer su dobili oko devet milijuna eura, najviše iz IPA fonda.

(Fena)


2 komentara

  • Bože dragi zar ovog više nije stid izić u javnost, pa sve što je radio lagao i obmanjivai, još mu kompanjona uhapslilo za kražu , bože sačuvaj

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.