Mektić: U 2018. u BiH ušlo 5.116 migranata, 70 posto ih napustilo našu zemlju

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je od početka godine u BiH ušlo 5.116 ilegalnih migranata, od čega je oko 70 posto napustilo BiH.

Nakon sastanka Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH, Mektić je rekao da je zahtjev za azil dosad podnijelo njih 475, ali da azil nikome nije odobren.

Pojasnio je da u strukturi migranata trenutno prednjače državljani Pakistana, slijede Sirijci, a na trećem mjestu su Iranci kojima je Srbija ukinula vize i iz te zemlje pokušavaju doći do zapadne Europe.

Mektić je istakao da je upućivanje dodatnih snaga na granicu dalo dobre rezultate, te da je u ovoj godini 3.300 migranta vraćeno sa bh. granice.

Potcrtao je da su teze o “tajnom planu Sarajeva” da tisuće migranata budu naseljene u Republiku Srpsku izmišljotine i da je to nemoguće, a da tu priču potiču političari kako bi skrenuli pažnju sa stvarnih problema.

Mektić je naveo i da je Krizni fond EU odobrio 1,5 milijuna eura pomoći Bosni i Hercegovini za borbu protiv ilegalnih migracija.

Najavio je da će 7. lipnja u Sarajevu biti održana međunarodna konferencija o ovim pitanjima na kojoj će sudjelovati predstavnici Grčke, Makedonije, Albanije, Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije i Austrije, te da će on na tom sastanku postaviti nekoliko pitanja na koje ćemo morati dati odgovore i insistirati na pronalaženju točke na kojoj se okupljaju migranti, za šta smatra da je u Grčkoj.

Također, kazao je da je dogovoreno da će Operativni štab za pitanja migracija u BiH zasjedati svakog četvrtka, nakon čega će biti održavane pres-konferencije zbog interesa medija i javnosti.

(Fena)


3 komentara

  • Majmune, koliko si ih smjestio u Republiku Srpsku? Ma, nisi ni jednog, jer ne smiješ od Dodika. Njušku bi ti razvalio.

  • A di je 1500 smješteno ili 30%?
    Srpsku i ne spominjem a naseljavaš ih i uvidiš u sustav u Hercegovinu,ako ti ne pobjegnu jer ni radnicima ni umirovljenicima ne daješ što su zaradili i ne mogu ovdje da žive?!
    A doduše migrantima se sve daje na noge ali bježe?A valjda se niste dogovorili da naselite Hercegovinu muslimanima da ne idu u Srpsku ?

  • Ministre ti niti znas koliko ih je uslo niti izaslo… To sto ti pricas je 20 posto od stvarnosti i istine…!Jedno je 100 posto da se ti dodvoravas Mekticu Sarajevu, bosnjacima i valjda tako mislis sacuvati funkciju..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.