Mektić: Genocid u Srebrenici je priznao Dodik, a ne ja

Ministar sigurnosti BiH i član Glavnog odbora SDS-a Dragan Mektić rekao je danas da ga vlast u RS-u optužuje da priznaje genocid u Srebrenici, ali da je to upravo uradio predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik da bi se dodvorio međunarodnoj zajednici.

On je ponovo demantirao da je za “Večernji list” rekao da je u Srebrenici počinjen genocid, pokazavši dio prepiske s novinarom tog lista.

“Rekao sam zločin, a ne genocid. SDS je pravila Republiku Srpsku, da su je pravili Milorad Dodik, Nikola Špirić, Nenad Stevandić i ostali s njima, ne bi bila točka od Republike. Dodik je slabio moć RS-a da bi se domogao vlasti, rekao je Mektić i dodao da je Dodik predao i jasenovačku građu Hrvatskoj, a da sad pripadnike SDS-a naziva izdajnicima.”

Po pitanju nabavke oružja u MUP-u RS, Mektić je rekao da automatska puška uopće nije za borbu protiv terorizma.

“Mi kad dođemo na vlast, mi nećemo kupovati puške narodu, oni daju milijun na puške, a kompjutera u školama nigdje, na magnetnu rezonancu se čeka devet mjeseci, nema citostatika, ali treba nam puška, puška će nam sve riješiti”, kazao je Mektić. Dodao je da vlast RS-a obmanjuje i laže javnost i da se protiv terorizma bori na drugačiji način, a ne puškama.

Što se tiče nabavke radara u RS-u putem javno-privatnog partnerstva, Mektić tvrdi da će Turska dobivati sve podatke o građanima RS-a i njihovom kretanju, ako se radari nabave sistemom javno-privatnog partnerstva.

On je postavio pitanje i što Iranci rade u RS-u?

“Savjet sigurnosti UN-a je uveo sankcije Iranu, BiH je to podržala, a oni su u Banjaluci dobrodošli. Kome mi to guramo prst u oko? Sve što ne valja cijelom svijetu, sjatilo se kod vlasti u RS-u”, rekao je Mektić.

Što se tiče povećanog broja ilegalnih migranata u BiH, Mektić je rekao da oni u BiH ulaze iz Crne Gore i da to postaje sve veći problem.

“Dobro je dok imamo kapacitete da to držimo pod kontrolom, ali kad premaše naše kapacitete za smještaj, predstavljat će problem. Tražim projekte da proširimo kapacitete, izlazimo iz zime i pritisak i dolazak migranata će biti veći”, rekao je Mektić.

On je rekao da se ispituju činjenice u vezi s obilježavanjem godišnjice bitke Petog korpusa Armije BiH i da li su djeci davane zolje.

(Fena)

4 komentara

  • Ministar sigurnosti se pogubio totalno i izlazi svaki dan izvan okvira onog što bih trebao da radi…Ako je genocid u Srebrenici presuđen u Hagu o čemu oda tu treba komentirati…Slagali se vi ili ne presuda je takva kakva je…Zašto te stvari trebaju biti dnevno-politička tema…Nesretni rat nikome nije donjeo dobra izuzev,ratnim profiterima i većini političara a sva tri naroda su doživjeli stradanja,progone i puno toga lošeg…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.