Megajahte omanskog sultana uplovile u Dubrovnik

Uz kruzere u grušku luku jutros su uplovile i dvije megajahte: „Al Said” i “Fulk Al Salamah”, u vlasništvu omanskog sultana Qaboosa bin Said Al Saida. Sultan kako saznajemo trenutno nije na jahti.

Jahta  “Al Said”glasi za treću najveću jahtu na svijetu. Vrijedi pola miijarde dolara a njena dužina je 155 metara. Napravljena je u njemačkom brodogradilištu Lürssen Yachts . Na jednoj od šest prostranih paluba uređena je i luksuzna koncertna dvorana, koja može ugostiti orkestar sastavljen od 50 glazbenika.

“Fulk Al Salamah” dugačka je 139 metara a njena vrijednost je oko 90 milijuna dolara.

Na jahti je zaposleno 140 članova posade, a može ugostiti 65 ljudi, naravno sve u luksuznom aranžmanu. Gosti uobičajeno na jahtu stižu helikopterom.Inače, ovo nije prvi put da superjahta Al Said posjećuje Dubrovnik: dubrovačkim akvatorijem sa sultanovim gostima plovila je i prije osam godina.

Omanski sultan na vlasti je od 1970. godine, kad je naslijedio svog oca. Pa iako je Oman apsolutna monarhija odluke donosi Vlada konsenzusom sa sultanom i predstavnicima lokalnih plemena. Nedavno je sultan odobrio i parlamentarne izbore na kojima su se mogle kandidirati i glasovati i žene.

[youtube id=”QCVJycIFsP8″ width=”600″ height=”350″]

(dubrovniknet.hr)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.