Medvjeđa obitelj uhvaćena nakon 21 provale u kalifornijske domove

Nakon što je ženka crnoga medvjeda sa svoja tri muška mladunca u protekloj godini navodno provalila u više od dvadeset domova, medvjeđu su obitelj nedavno uhvatili biolozi zaduženi za brigu o divljim životinjama u kalifornijskome gradu South Lake Tahoeu, izvijestio je Odjel za ribe i divlje životinje.

Medvjedicu, čiji su DNK stručnjaci prošle godine pronašli u 21 kući, stanovnici nazivaju “Hank the Tank” jer teži više od 200 kg.

U posljednjih nekoliko invazija na kalifornijske domove sa sobom je povela i svoje troje mladunčadi, a vlasti sumnjiče cijelu medvjeđu obitelj za još više provala i dodatnu materijalnu štetu.

 Premještaj životinja obično nije opcija za ovu vrstu divljih životinja jer će se njihov obrazac ponašanja nastaviti i u bilo kojoj drugoj zajednici, smatraju stručnjaci.

No s obzirom na golemo zanimanje za medvjedicu i velik rizik od potencijalno težih incidenata Odjel za ribe i divlje životinje nastojat će pronaći alternativno rješenje da bi se zaštitile i životinje i ljudi koji žive u South Lake Tahoeu.

Sada će se četvero članova iste medvjeđe obitelji razdvojiti. Nakon veterinarskog pregleda medvjedicu će poslati u utočište za divlje životinje u Coloradu, a mladunce u ustanovu za rehabilitaciju u okrugu Sonoma.

U Sonomi se nadaju da će se medvjedići odviknuti od navike da provaljuju u domove te da će na kraju biti spremni i sposobni za povratak u divljinu.

Ova državna agencija medvjedicu pod kodnim brojem 64F, prati još od 2022.

U ožujku 2023. ustanovljeno je da ona i mladunci hiberniraju ispod jedne kuće u South Lake Tahou.

Tada su ih uspavali i ustanovili njihov DNK. Na medvjedicu su pričvrstili uređaj za praćenje, a svakom su medvjediću ugradili mikročip sličan onome koji se koristi za identifikaciju domaćih mačaka i pasa.

Premda je majka medvjedica prilično brzo izgubila ogrlicu za praćenje, agencija ju je identificirala po njezinu DNK otkrivenom u kućama.

(www.jabuka.tv | Foto:Pixabay)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.