Medved: Pripadnicima HVO-a ista prava kao i braniteljima iz RH

Koordinacija Ministarstva hrvatskih branitelja RH s predstavnicima krovnih braniteljskih udruga HVO HRHB-a održana je u petak u Mostaru.

Na sastanku je naglašeno kako sva prava koje imaju branitelji iz Republike Hrvatske imaju i hrvatski branitelji koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je današnji radni sastanak imao za cilj analizirati realizaciju zakonskih rješenja i svih mjera koje Vlada RH, a posebno ministarstvo branitelja, usmjerava prema populaciji pripadnika HVO-a.

Tomo Medved i Dragan Čović (Foto: Fena)

Ono čemu smo svjedočili iz izvješća i stavova predsjednika braniteljskih udruga me raduje. Gotovo da nema nijednog otvorenog pitanja koje bi iziskivalo žurno rješavanje. Većinu njih smo riješili, a riješili smo ih u našem zajedništvu i partnerstvu, izjavio je Medved.

Kako je kazao, pripadnici HVO-a su u Zakonu o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata snažno zastupljeni.

Svi ratni vojni invalidi (RVI) iz HVO-a, sve obitelji naših poginulih i nestalih hrvatskih branitelja prepoznati su u našem zakonu o hrvatskim braniteljima, kao i u mirovinskom sustavu RH. Išli smo korak po korak, a ovaj posljednji čin izmjena Zakona, koji je nastupio početkom ove godine, omogućio je svim RVI, bez obzira na postotak invalidnosti, podnošenje zahtjeva i reguliranje mirovine u RH, podsjetio je hrvatski ministar branitelja.

Ovo ministarstvo nastavlja s raznim aktivnostima kako bi pomoglo hrvatskim braniteljima, a sve te pogodnosti mogu koristiti i hrvatski branitelji iz BiH.

Hrvatska je izgradila četiri veteranska centra, izgraditi ćemo ih još pet i nastavljamo sa širenjem te mreže. Već ove godine započinjemo sa izgradnjom braniteljskih centara, riječ je o usluzi za branitelje koji su u potrebi za trajnim smještajem.

Imamo i program preventivnih sistematskih pregleda, a njega ćemo omogućiti i pripadnicima HVO-a, omogućiti ćemo im i korištenje veteranskih centara za rehabilitaciju i poboljšanja kvaliteta njihovog zdravlja, omogućit ćemo im smještaj u braniteljske centre za sve koji su u potrebi, potvrdio je Medved te dodao kako je to „rezultat jasne politike, opredjeljenja i konkretnih mjera koje smo najavili i prije osam i prije četiri godine.“

Ministar je i svom obraćanju medijima iskazao i potporu izgradnji Muzeja HVO-a u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Mostaru.

Uz potporu udrugama, želim istaknuti i potporu radu Memorijalno-dokumentacijskog centra u Mostaru, kao i potporu realizaciji Muzeja Domovinskog rata ovdje u Mostaru koje je naše ministarstvo prepoznalo kroz javni poziv. S izgradnjom tog muzeja budućim generacijama ostavljamo istinu o Domovinskom ratu, zaključio je Medved.

Dragan Čović (Foto: Fena)

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović zahvalio je ministru Medvedu za sve što je učinio kroz proteklih osam godina svog mandata.

Jedno od osnovnih načela kojim se mi vodimo je zaštita dostojanstva Domovinskog rata i naših branitelja te to činimo u najboljoj vjeri i suradnji s ministarstvom branitelja RH, kazao je Čović.

Čović je također iskazao zadovoljstvo statusom branitelja HVO-a koji oni imaju u hrvatskom zakonu.

Pripadnicima HVO-a omogućeno ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu

(Fena)

51 komentar

 • Sve u redu za ministra Medvjeda, ali zašto o ovome ne razgovara sa braniteljskim udrugama, a ne sa Čovićem??? Zašto se Čović za sve pita, zašto kaže da je zadovoljan kad je toliko nezadovoljnih branitelja i invalida? Odakle on da pregovara o pravima ratnih stradalnika,koja je uopće njegova izvršna funkcija da utiče na to??? Jedino da se pokaže kako je on gazda za sve

 • Ko to ima ta prava?
  Imaju ovi što su im sređeni trolisti itd
  Ja sam dragovoljac, a ima nas još takvih masa, a nismo ništa dobili niti ćemo dobit. Zato medvede ne laži.

 • Za to trebate skoro 30 godina i to jos pred izbore?. Jugobando prokleta. Izdajnicke sluge Brisela, Vasingtona, Davosa, WHOa, UNa.

 • Medved je učinio stvarno dosta toga. Imam tri brata koji su bili u ratu, jedan je ranjen i taj je konačno dobio sve kao i branitelji HV. Ova dva koji nisu ranjeni ali imaju posljedica sad pod starost, oni nisu nikad ništa niti tražili. Trebalo bi osigurati za te branitelje što idu u mirovinu nekakav dodatak da uz mirovinu mogu preživjeti i to koliko si mjeseci bio pomnoži sa koeficijentom nekakvim.

 • Uglavnom i ovdje i u Hrvatskoj kako se pokrenulo gospodarstvo i uplate doprinosa su puno veće, nekad je to bio mini mini minimalac jer su mnogi gospodarstvenici napravili po 100 stanova a radnicima minimalac. Sada kada ima više radnih mjesta prisiljeni su sve uplatiti pa je i država živnula, uplaćuje se za rodilje, gradi se na sve strane.

 • Ko je ovi Medjed Medvid kako se zove.Pravi branitelj nije ni na kakvoj funkciji niti pravi branitelj ima neku novcanu dobit. Takvi su bili pravi branitelji.Zive od onoga sto zarade svojim rukama.Odu u mirovinu i imaju 550 maraka.Bog vidi sve.

 • A sta s ljudima koji su bili cijeli rat na terenu, nisu ranjeni kao ni 95 % ovih sto ima skrb a nemaju nikakav dodatak jer nisu sebi sredili nikakvu bolest.

 • ja kao branitelj i pripadnik 2.gardiske brigade u mirovini niti znam da imam i u kom slucaju ikakva prava doduse i netrebaju mi od ove dvojice ni od ovakve drzave hr slobodno ih poklonite vasim koaliciskim partnerima neka bi bio zadovoljan da nam je neko ponudio status hr vojnika danas bi i to odbio

 • Velika zahvala Ministarstvu hrvatskih branitelja na svemu što je učinilo i što čini pripadnicima HVO-a ali ovdje moram istaknuti nekoliko činjenica:
  1.Pravo na hrvatsku invalidsku mirovinu imaju svi pripadnici HVO-a koji imaju drugostupanjsko rješenje o RVI u BIH od najmanje 20%.premda među njima ima najmanje polovica lažnih invalida.
  2.Kakva to prava u RH imaju branitelji koji nemaju nikakvu RVI ali ni druga prava iz rata a bili su pripadnici borbenog sektora od početka do kraja tog rata?
  3.Kako to da se na sastanke ovakve vrste uvijek pozivaju predstavnici tzv.”krovnih,temeljnih ili reprezentativnih”udruga iz rata a nikad predstavnici URB HVO ŽZH I UZB Ljubuski koji se jedino bore za istinske branitelje bez ikakvih prava iz rata?
  4.Kako to da je uvijek medijator ovakvih sastanaka Dragan Čović koji s ratom i ratnim strahotama nema ništa?
  5.Zašto svi hrvatski mediji šute na takve činjenice i okolnosti iz čega proizlazi kako su svi ti mediji kupljeni od HDZ BIH i Dragana Čovića a poglavito RTV Herceg Bosne i glavna urednica Slavica Karačić?

  • 17:28,
   Pa dobio bi i ti da si ranjen ili obolio.
   A kad budu davalu na pripadnost Hvo dobit ćeš,nibe ti do invalida.

   • Za 9 i 02!
    A tko ti kaže da svaki istinski branitelj HVO-koji je bio pripadnik borbenih postrojbi cijelo vrijeme Domovinskog rata ili veći dio njega nije ozlijeđen,obolio ili čak i ranjen a nema ništa od tog rata dok mnogi koji nemaju ništa s ratom i ratnim strahotama imaju?
    Upravo zbog toga su formirane URB HVO ŽZH I UZB Ljubuški da se ta nepravda ispravi.Da se u početku krenulo s davanjem braniteljskog dodatka svim pripadnicima borbenog sektora koji nemaju ništa od rata i izradom zakona o jedinstvenom registru branitelja nitko na ovom portalu niti igdje drugdje ne bi imao što komentirati na ovu temu,dok će se ova braniteljska agonija nastaviti i dalje dok na vlast ne dođu oni koji će tu nepravdu ispraviti.
    A moraju doći inače će učinjeni grijeh braniteljima mučiti sve naredne generacije i živjeti će bez ikakvoga blagoslova.
    L.p.

 • Ajmo ovako:
  Zašto ste licemjerni, svi po redu !??
  Doajeni lopovluka i sređivanja su Hrvati,a među njima širokobriježani pa mostarci !
  Pod izlikom da i balije svojima sređuju sređivale su se mirovine i invalidnine po redu tko je god pitao.
  Dragi zapovjednici sve što ste dobroga napravili u borbi posrali ste potpisujući dezerterima i jugoslovenima, u isti rang ste stavili čovjeka koji je jurišao uz Bokševicu i logističara a da ne spominjem ljude koji su devedesetih bili u inozemstvu.
  Doktori najveća stoka koja je za pare sve potpisivala !
  Pa imamo u Širokom Brijegu gospodina i njegovu suprugu, on general ona pukovnik, on stari marksist i doušnik, i uživaju sve benificije ….
  Stoga Tomo Medvedu odajem ti počast kao istaknutom borcu 1. gardijske brigade Tigrovi, ali kao Hadezovom ministru koji sjedi s tim smećem Draganom Čovićem, e nabijem te na onu stvar, i sve koji podržavate HDZ-e pa da ste branitelji i 45. i 91.

  Jer pitam vas kako možete preći preko činjenica da vam gospodin general koji nije opalio metka u ratu, pa čak ni u zrak sređuje mirovine, a vi šutite ! Šta Hrvati? Šta katolici?

 • Ne budite pichke pravi branitelji. Vise vas je nego dezertera koji imaju ista ili vise prava i beneficija od vas. Prozivajte ih javno, imenom i prezimenom. Pljunite ih u lice kad ih sretnete u gradu. Dok sutite oni se prave ludi i koriste. Nadam se da ce Bog ako postoji najostrije kaznit lazne branitelje i invalide kako i zasluzuju.

 • Čoviću, ti reče da si zadovoljan??? I ja bih bio da sam na tvom mjestu. Samo ne reče točno sa čime? Možda što su “tvoji” doktori poskidali invaliditet pravih, ranjenih branitelja, pa sada zahvaljujući TVOM zadovoljstvu imaju 50 maraka invalidnine za ranjavanje i 4 godine sagnjivanja po rovovima, blatu, kiši i snijegu, dok ste vi podijelili firme i funkcije između vas… Vas zadovoljnih nekolicine obitelji, koje kao bijesni psi podržavaju tkzv. Mladi lavovi HDZ-a jer ste im dali mrvicu vlasti, a vi iz pozadine upravljate i zrakom koji dišemo… Opet, samo pitam za prijatelja

 • A šteće razvojačeni branitelji bili na terenu do kraja rata ali nisu imali novaca da dobiju invaliditet a u stvari dali su novac pogrešnom čovjeku a danas on šefa ni para ni penzije sram ga bilo

 • Zašto se ne može ministar pozvati npr.u kino Borak .Neka dođu branitelji.Pitsnjs bi bilo jako puno za njega ,ali evo mogli bi se i mi branitelji sastati prije toga pa napisati bitna pitanja i neka nam godpodin ministar kaže u oči Ne treba nama niko od političara na tom sastanku jer to nije politički ni partijski sastanak.Neja nam lipo sve kaže i odgovori na pitanja ,a mi ćemo da kažemo kako nam je i šta .Nema šta niko da govori u moje ime ,jer u moje ime nije nosio pušku niko ponsjmsnje lopov Čović .

 • Sto se HVO-a tice to su 80 % lazni invalidi povodjani koji prve crte nisu vidili samo kupovali nalaze dok smo mi bili u rovu to treba sve u prdekanu i njih i doktore i da vrate pare sto su dobili a ne dat im jos hrv. mirovinu uzas!!!

  • Emigrant
   Kad si tako upućen de nam koje ime, nama koji smo ostali, da znamo s kim imamo posla. Ne seri i ne blati HVO, jer sa takvim sranjem što kažeš a lažeš, želiš da se zamrze branitelji i invalidi. Nije nitko išao u rat da postane invalid i dobije mirovinu, nego da brani svoje. Zato ne jedi govna

 • Čović se postavlja kao moderator između ministra Medveda ( kojem svaka čast na ovome što radi za HVO) i branitelja HVO-a… Kao da su branitelji maloumni, maloljetni, nepismeni… Branitelji su samo žestoko sklonjeni u stranu da ne bi talasali. Tako se radilo od kraja rata do dana današnjeg. Jer su branitelji bili i jesu najbolji, najponosniji i najpožrtvovniji dio Hrvata! A to ovi a na vlasti naravno smeta… Meni osobno je najveće poniženje kada vidim da nekakve plakete, odličja, ordenje pojedincima i postrojbama dijele dezerteri koji su se dokopali vlasti zahvaljujući lakovjernost i i naivnosti glasačkog puka. I sve više stežu omču oko vrata tom istom puku tjerajući ga da bježi iz ove zemlje koju je krvlju obranio

 • Oceli imati pravo ulazni branitelji iz. Njemackw
  Svi katolici vjeruju u. Boga a krse. Zapoved ne pozelijo tudu. Stvar invalid inu. I. Penziju tudu
  Sram vas bilo bojite li se. Isusa

 • Da upravo tako, za poginulog branitelja 36500km zate papire vrijednosne, nismo imali drzavne yu imovine, nismo ih imi usto uložit, GDIJE su nestali?

 • Normalno j dase izjednače pripadnici HV i HVO, ali vi ste Mdvde s njima izjednačili četnike Milorada Pupovca i četnike drugih vrsta. Hajde, budi pošten i reci je li ovo istna. Srami se Medvede!

 • 90god.sam bio među prvih tisuću dragovoljaca u RH. Ovdje se vraćam početkom agresije na Hercegovinu u siječnju 92 (ilegala u štalama Gornji Gradac)sa pokojnim Brunom Zoricom Zuluom i dijelom njegove bojne,,Frankopani ” ,svo vrijeme rata sam proveo u specijalnoj postrojbi gdje stalno zviždalo oko ušiju,od rata mi je ostao samo najteži oblik PTSP-ja i šaka tableta,totalno narušeno zdravlje i na žalost samo lakše ranjavanje pa shodno sa tim i nemam ništa,samo puko preživljavanje ,sve nazovi braniteljske udruge su odavno privatne prćije.
  Lažnjaka ima najviše,čast poštenim borcima,što ne postroje borbene postrojbe,nego guraju u prvi plan ovoga UJDI -jevca da on obrazlaže Domovinski rat.
  Sve mi se ovo više gadi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.