Međugorju status svetišta, ali još ne i mjesta ukazanja

U Međugorje odlaze mnoge poznate osobe, kako bi se onda napisalo da su tamo bile, da su bile u svetištu koje nije priznala Crkva, kazao je glavni urednik TV 2000 u vlasništvu Talijanske biskupske konferencije, Dino Boffo. Na primjedbu jedne gledateljice u studiju, koja od prošle godine stalno odlazi u Međugorje, zašto Crkva ne priznaje međugorski fenomen, Boffo je kazao kako je teško napisati “rješenje”.

Istražno povjerenstvo koje je 2010. osnovala Kongregacija za nauk vjere zaključilo je rad, ali se još ne zna do kakvog je zaključka došlo. Pretpostavlja se da će biti ponovljena formula koju je 1991. izrekla Jugoslavenska biskupska konferencija, odnosno kako se “ne može utvrditi da se radi o nadnaravnome”. Neće se, dakako, napisati ni da je riječ o nečemu što nisu ukazanja koja mogu biti priznata, odnosno da se radi o prijevari, jer ljudi odlaze u Međugorje moliti se, a to je već razlog zbog kojeg se neki fenomen ne smije omalovažiti.

I unutar Crkve i Vatikana ima onih koji drže da i međugorski fenomen ulazi u opće crkvene kriterije koje je Kongregacija za nauk vjere usvojila 1978. za određivanje ukazanja. Sama činjenica da je Međugorje polučilo velike duhovne plodove možda bi mogla prevagnuti na vagi ocjene samoga fenomena. Moglo bi se dogoditi i da Međugorje bude zbog toga za sada proglašeno marijanskim svetištem, ali ne zbog ukazanja. Komisija svoje izvješće treba predati Kongregaciji za nauk vjere, koja ga zatim treba predočiti papi Franji. (Večernji list)

(www.jabuka.tv)5 komentara

 • Kad se govori o medjugorskom “fenomenu” cesto se zaboravlja koja je razlika izmedju Medjugorja (nepriznato mjesto ukazanja BDM) i Lourda i Fatime (priznatih mjesta ukazanja), a to je da se BDM u potonja dva mjesta ukazala samo jedanput. U Medjugorju, ukazanja se dogadjaju neprestano. Treba postovati odluku crkvenih teologa i Vatikana, koja je obvezujuca za sve crkvene redove. Oni svecenici koji je postuju odluke Pape i biskupa potpadaju pod crkvene sankcije.

 • U redu, priznajem pogresku. Mea culpa 🙂 Nekoliko puta u Lurdu i Fatimi, ali u odredjenom i relativno kratkom vremenskom razdoblju. Ukazanja se vise nisu ponavljala, oni kojima se ukazala, zaredili su se. Moj komentar je bio vezan za ono sto muci Vatikan, iznimno veliki broj ukazanja, jer “vidioci” tvrde kako im se Gospa od pocetka neprestano ukazuje. Sve dok Papa ne prizna ukazanja, ona se ne smiju propovijedati s oltara. Svetiste (za sada) svakako, ali ne i mjesto ukazanja. I u tome je najveci unutarcrkveni problem. Narod moze hodocostati, ali svecenici moraju paziti da postuju odluke Pape i biskupa, inace se Crkva urusava.
  ps. Nema potrebe za vrijedjanjem ad hominem 🙂

 • Pa kome i treba službena potvrda?
  To je mjesto molitve, pomirenja, mira……..
  Uvijek, iznova crpim snagu koja me drži, ne samo mene nego molijune ljudi-.
  Bože hvala ti na ovom blagoslovu i Majci koja nas stalno opominje i zove,. Majko hvala ti!!!!!!!

 • Tko ste vi da se usuđujete raspravljat koliko se puta Gospa ukazala u Lurdu, Fatimi ili drugim mjestima. Moli, radi i šuti a hoćeš li vjerovat to je tvoja stvar. Bog sve zna i sa svim upravlja a na nama je da poštujemo Njegove zakone! Zato Vas molim prijatelji dragi: Nemojte se zamarati sa pitanjima… Molimo i u molitvi osjetit ćemo potrebne odgovore u srcu, to će nam reći Duh Sveti. Mir i dobro

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.