Međugorje: Na brdu Križevac proslavljen blagdan Uzvišenja Križa Kristova – Jabuka.tv

Međugorje: Na brdu Križevac proslavljen blagdan Uzvišenja Križa Kristova

Nekoliko desetaka tisuća hodočasnika, u nedjelju je u Međugorju sudjelovalo na svetoj misi kojom je svečano proslavljen blagdan Uzvišenja Križa Kristova.

Misno slavlje, koje je započelo u 11.00 sati, predvodio je isusovac Mato Anić.

Inače, svetkovina Uzvišenja križa Kristova tradicionalno se slavi prve nedjelje nakon blagdana Velike Gospe. Prva sveta Misa u čast Svete godine Otkupljenja na Križevcu je slavljena 16. ožujka 1934. godine.

Prije ovog misnog slavlja župljani Međugorja su predvođeni župnikom fra Bernardinom Smoljanom, unatoč velikoj neimaštini, noseći materijal na konjima, magarcima a dobar dio i na vlastitim leđima, izgradili zavjetni monumentalni križ visok 8,5 m i širok 3,5 m, te su u njegovo križište ugradili relikvije Isusovog križa dobivene za tu prigodu iz Rima.

Tadašnji biskup Alojzije Mišić odredio je da se blagdan Uzvišenja križa Kristova u Međugorju slavi prvu nedjelju poslije Male Gospe i da se tada na Križevcu slavi pučka misa što je od tada postala tradicija. Ispočetka su Križevac pohodili samo župljani, a nakon Gospinog ukazanja Križevac su počeli posjećivati i hodočasnici iz svih krajeva svijeta.

(www.jabuka.tv | Foto: Slavko Jakiša)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.