Medicinsko čudo na Rebru: Prvi put u Hrvatskoj izvedena ovakva operacija

Liječnički tim s Rebra predvođen dr. Mislavom Malićem i prof.dr. Mislavom Gjurićem prvi put u Hrvatskoj izveo je endoskopsku operaciju uha, što je revolucija u području hrvatske medicine jer je prvi put kod nas izvedena operacija uha bez da su pacijentu morali izbušiti kost. Tako su umjesto mikroskopa prvi put u operaciji koristili endoskop. Operacija je trajala 4 sata i 16-godišnji pacijent se odlično oporavlja i već drugi dan nakon operacije ide doma.

Posjetili smo Kliniku za bolesti uha, nosa, grla i kirurgiju glave i vrata KBC-a Zagreb i razgovarali s liječnicima koji su, kako navode, izveli posljednji iskorak u dugoj tradiciji ove klinike koja se već 60 godina bavi kirurgijom uha.

Endoskop u kirurgiji uha donosi revoluciju kao što je svojevremeno bilo uvođenje endoskopa u kirurgiji sinusa. Naša Klinika je bila prva koja je u Hrvatsku uvela endoskopsku kirurgiju sinusa, a sad imamo čast da smo bili prvi koji smo izveli endoskopsku operaciju uha, započeli su nam priču liječnici s Rebra.

Dr. Malić je, kako bi izveo ovu vrlo složenu operaciju, išao na edukaciju u Škotsku, a podrobno nam je objasnio na koji način je operacija izvedena i po čemu se razlikuje od dosadašnjih operacija uha.

Pacijentu uopće ne brusimo i ne uništavamo kost, ne radi se vanjski ožiljak

Kroz vanjski slušni hodnik ušli smo u uho s tankom kamerom i potom smo minucioznim pokretima odstranili bolest. Uho je najkompleksnija anatomska struktura ljudskog tijela, u kojem se na vrlo malom području nalaze i organ sluha i organ za ravnotežu te u njemu imamo najsitnije koščice tijela veličine manje od zrna riže. Kroz taj dio tijela prolaze žile koje opskrbljuju cijelu jednu polovicu mozga i živac koji opskrbljuje sve mišiće lica. U tako malom području imamo sve važne strukture i endoskopska optika sad nam omogućava da sve te strukture vidimo direktno, ravno ispred nas i operiramo ono što je bolesno, objasnio nam je dr. Malić.

Nekad su se, kazao je, operacije na uhu izvodile tako da se veliki dio kosti prvo razbijao čekićem ne bi li se pristupilo bolesti, a potom su korištene bušilice koje su značajno poboljšale izvođenje zahvata, no svim takvim pristupima mana je bila da pacijentu skidaju velik dio kosti kako bi pristupili području skrivenom unutar kosti.

“Ova endoskopska kirurgija nam sad omogućava da pacijentu uopće ne brusimo i ne uništavamo kost, ne radi se vanjski ožiljak i minimalno je invazivna te tako puno poštednija za pacijenta koji već drugi dan nakon operacije ide kući. Na ovaj smo način uveli značajno poboljšanje za sve naše pacijente koji će trebati na operaciju, djeca ili odrasli i s raznim bolestima bubnjića i srednjeg uha. Jučer smo izveli prvu takvu vrstu operacije na 16-godišnjem pacijentu koji je imao kolesteatom, a riječ je o vrsti tumorozne promjene koja uništava sve strukture unutar uha i širi se, a može ići i prema mozgu. S obzirom na to da je bio veći proces, trebalo nam je 4 sata, a kako smo prvi put radili ovu operaciju morali smo se upoznati sa svime, uskladiti se sa sestrama i upoznati opremu”, rekao je za Index.hr, dr. Mislav Malić.

Pacijentu je moglo doći do pogoršanja sluha, paralize lica i upale mozga

Prof. Gjurić je objasnio da se radilo o vrsti kronične upale uha koja se, uništavajući kosti, ponašala kao tumor.

Ovo je najnezgodnija vrsta kronične upale i ako se na vrijeme ne prepozna, tad pacijent mora imati nekoliko operacija uha. Da ga nismo operirali, moglo je doći do pogoršanja sluha, paralize lica i upale mozga. Naš pacijent je dobro i sutra će ići kući, rekao nam je prof. Gjurić.

Da su se umjesto endoskopske operacije odlučili za klasičnu mikroskopsku operaciju, onda bi morali bušiti veliku količinu kosti da bi vidjeli unutrašnjost uha, a ovako su kroz prirodni otvor endoskopom pristupili području.

Ideju oko uvođenja endoskopske kirurgije uha mi je sugerirao prof. Gjurić. Smatrao je da bih ja kao dio nove generacije ljudi u kirurgiji uha mogao otići na edukaciju u inozemstvo. Takva obuka je dosta skupa i teško ju je bilo platiti, međutim otvorila mi se sjajna prilika jer je Hrvatska liječnička komora objavila natječaj za stipendiranje hrvatskih bolničkih liječnika. Natječaj je bio za liječnike koji pruže najbolju ideju i plan, neku novu stvar koja se u Hrvatskoj još ne radi. Tako sam dobio tu stipendiju i otišao u Škotsku, u Glasgow, na obuku za izvođenje endoskopske kirurgije. Educirali su me pioniri endoskopske kirurgije uha, kolega iz Glasgowa i nekoliko kolega iz Verone koja je vodeći centar endoskopske kirurgije uha. Tako sam u Škotskoj dobio temelje za izvođenje tog zahvata, ispričao je za Index.hr dr. Malić.

S druge strane, kako se radi o sofisticiranoj opremi potrebnoj za takvu operaciju koju nemaju sve bolnice, vodstvo bolnice na čelu s ravnateljem Antom Ćorušićem i vodstvo Klinike na čelu s pročelnikom Dragom Prgometom prepoznalo je potencijal, podržalo projekt i nabavili su takvu opremu za Kliniku.

Zahvaljujem prof. Prgometu i ostalima s Klinike te ravnatelju na podršci pri pokretanju endoskopske kirurgije uha jer se radi o metodi koja može značajno poboljšati liječenje naših pacijenata, dodao je dr. Malić te naglasio da su za uspješnost operacije, osim prof. Gjurića i njega, zaslužne i ostale kolege iz tima koji su s njima bili na četverosatnoj operaciji. Riječ je o Lidiji Ivančić, medicinskoj sestri, dr. Ivani Vukušić, anesteziologinji i anesteziološkom tehničaru Tomislavu Brčiću.

Tko sve može na ovu operaciju?

Prof. Gjurić je naglasio da je njihova Klinika vodeća u Hrvatskoj za otorinolaringologiju i da su oduvijek težili edukaciji svih ostalih liječnika u Hrvatskoj. Stoga im redovito na edukaciju dolaze liječnici iz svih krajeva zemlje.

Za dva tjedna će tako imati simpozij iz otokirurgije na kojem će prezentirati svoja iskustva i izvijestiti hrvatske otokirurge o endoskopskoj operaciji.

I za kraj smo ih pitali mogu li svi pacijenti ići na takvu operaciju ili postoje neka ograničenja.

Na ovu operaciju ne mogu ići pacijenti s velikim kolesteatomima koji su nedohvatljivi na takav način. Ovo je jedna od metoda koja ima svoje prednosti, ali i svoje granice. Endoskopska kirurgija je kirurgija s jednom rukom, cijelo vrijeme operirate jednom rukom, a u drugoj držite endoskop. Otokirurg treba procijeniti koji slučaj je pogodan za tu metodu. Ova metoda nije predviđena za velike upale s jakom destrukcijom kosti jer u tim slučajevima radi odstranjenja bolesne kosti moramo bušiti i koristiti mikroskop. Potreban je period prilagodbe na novu tehniku i zato nam je ova prva operacija trajala nešto duže od ostalih operacija koje ćemo izvoditi ovom metodom, rekao je za Index.hr na kraju prof. Gjurić.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.