McDonald’s zatvorio restoran u Mostaru

McDonalds je zatvorio restoran u Mepas Mall centru u Mostaru. Ističu kako su na ovaj potez bili promorani nakon dvomjesečnih prijetnji uposlenicima, pokušaja iznude novca, ucjena, te primjene dvostrukih propisa kada su u pitanju pravilnici o hrani.

Hoće li restoran biti ponovo otvoren, danas nije bilo moguće dobiti odgovor, no iz McDonaldsa je najavljeno već za sutra skidanje prepoznatljive oznake M s pročelja Mepas Mall centra.

Za samo devet mjeseci, McDonalds je samo u proračune HNŽ-a i Grada Mostara uplatio pola milijuna KM raznih prostojbi, naknada i doprinosa, zaposlivši 45 osoba.

Državnim organima smo predali dokumente u kojima se od nas decidno traži novac, a kako bi prestale ucjene i kontinuirani neargumentirani napadi na naš rad u tom gradu. Posljednja tražena suma je bila 100 000 KM, uz ostatak poruke ”i ovo će prestati” izjavio je za Bljesak.info direktor marketinga i komunikacija Gliese 581g d.o.o., koja je nositelj licence McDonald’s Adi Hadžiarapović.

Prema njegovim navodima, u posljednjih 60 dana jednom uposleniku su probušene gume na automobilu, drugima upućivane prijetnje da ”ih niko ne čuva kada izađu iz restorana”, a vrhunac je bio ”saslušavanje” uposlenika u vožnji autom kroz Mostar .

‘Nažalost, nismo vidjeli reakciju policije i mi ne možemo garantirati našim uposlenicima sigurnost kada nisu u restoranu” izjavio je Hadžiarapović.

On je dalje naveo da je paralelno počeo pritisak inspekcije na način da je nemoguće poslovati normalno uslijed primjene dvojnih propisa, koji se onda zloupotrebljavaju .

‘Jedan dan inspekcija primjenjuje zakon BiH, a drugi Herceg Bosne. Potom vam inspektor traži 2.000 KM, ali u kešu, da organizira ”seminar”, pa je na kraju sporno jesu li vam nalazi urađeni na lijevoj ili desnoj strani obale. U takvim uvjetima, a da ne postanete suučesnik u korupciji, nemoguće je poslovati” kazao je voditelj marketinga.

On je kategorički naglasio da su svi uzeti nalazi hrane ispravni, o čemu postoji obimna dokumentacija koja se svakome može dati na uvid, odbivši da komentira navode bivših uposlenika o bilo kojem pitanju dodavši ”da su u pitanju neistine koje će se dokumentirano dokazati i na sudu”.

Srećko Bošnjak, glasnogovornik Uprave policije MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, potvrdio je da je u proteklom razdoblju bilo prijava po ovom pitanju i da će se policija očitovati početkom narednog tjedna.

(Bljesak.info)

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.