Matica hrvatska: Materinski jezik nije samo puki jezik

Materinski jezik nije samo puki znak, on je mnogo više i dublje od toga, istaknula je Matica hrvatska u izjavi u povodu Međunarodnoga dana materinskoga jezika, podsjetivši pritom na Matoševe misli iz feljtona “Lijepa naša domovina”.

Dan materinskoga jezika slavi se kao jedan od najvažnijih simbola kulturnog identiteta osoba i naroda, njegovanja različitosti i višejezičnosti, ističe Matica hrvatska.

Podsjeća da je hrvatski jezik danas međunarodno priznat jezik pod svojim nacionalnim imenom te uveden kao 24. službeni jezik Europske unije.

Materinski jezik nije samo puki znak, on je mnogo više i dublje od toga, ističe Matica, podsjećajući na Matoševe misli iz 1910. godine:

Jer i jezik je produkat naše zemlje kao mi, kao savski šljunak ili bjelolist i pjenišnik hrvatske Alpe. Hrvatski jezik je proizvod odnošaja Hrvata prama Hrvatskoj, prama hrvatskoj prirodi, prama polju, gori, šumi i zraku, prama našim cvjetićima i našim tihim planetima što “kolo vode” kod Preradovića, i zato naš jezik ima sve posebne boje, zvukove, oblike i osebine naše zemlje: buran kao senjska bura, mekan kao dvojnice, zanijet kao procvjetala grana ružmarina, tužan kao kraška pustolina, veseo kao tambura i dubok kao mrak naših šuma i tragika našeg mora. Samo lijepa naša domovina mogaše stvoriti ljepotu divnog našeg jezika, divotu naših riječi krasnih kao naši otoci, “lijepi vrti morem plivajući”.

(Hina/Foto: Željko Hladika/Pixsell)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.