Maslinari u Hercegovini zbrajaju štete i nadaju se pomoć

Teške su posljedice požara u Hercegovini za maslinare i pčelare.

Ekipa N1 bila je u selu Broćanac kod Posušja gdje su s maslinarima razgovarali o štetama koje su prouzrokovali požari.

Ogromne su štete. Najveći i najstariji zasadi maslina se nalaze u ovom selu poznatom u regiji i šire. Maslinar Josip Matić kaže da je šteta prevelika.

Imamo oko 400 stabala, nekih 80 posto je stradalo. Vidimo da su listovi nastradali, plodovi. Stara stabla su se zapalila u panju, te se neće moći obnoviti. Mlade nasade ćemo uspjeti osvježiti i nastavit ćemo saditi i nove pa pokušati da ne budemo na gubitku. Dolazio nam je agronom i rekao da je primijetio da se već pojavljuju pupoljci, da su neka stabla živa i trebat će im dvije – tri godine da se osvježe i daju plodove, kaže Matić.

Kaže da su ove godine trebali imati 10 tona ubranih maslina i proizvoditi ulje.

Sad možda imamo tonu i po i prodat ćemo ulja za 30 tisuća maraka. Nadamo se da će se lokalne i županijske vlasti javiti i da će nam pomoći. Premijer naše županije je dolazio i obećao da će biti pomoći, kaže Matić.

Za kraj je rekao da ne zna koliko štete u maslinicima imaju njegovi susjedi i da će komisija koja će pregledati teren dati tu informaciju.

Dat će Bog da će ovo opet oživjeti. Svake godine nešto gori i tako. Mi ćemo se braniti, a požara će biti, dodao je na kraju razgovora.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.