Martina Ćorluka: Jedino znanjem možemo promijeniti društvo na bolje

Prije mjesec dana na Filozofskom fakultetu u Mostaru je osnovana prva udruga studenata filozofije „Sophos“. Osnivačice su apsolventice studija filozofije Martina Ćorluka, ujedno i predsjednica udruge, kao i Ružica Prusina, potpredsjednica udruge te Blagica Bevanda, tajnica udruge.

U vrlo kratkom razdoblju ovaj tim ambicioznih i vrijednih studentica je ostvario par uspješnih aktivnosti. O aktivnostima udruge i njihovim planovima za budućnost govori predsjednica udruge, apsolventica filozofije i pedagogije, Martina Ćorluka.

Predsjednica ste i jedna od osnivačica udruge Sophos. Kako ste došli na ideju da osnujete ovakvu udrugu?

Ideju za osnivanje Udruge dalo je nas nekoliko studentica pete godine filozofije, potaknute mišlju da našim mlađim kolegama pokažemo da filozofija nije samo teorija, da je njezin cilj praktične naravi te da kod istih pobudimo interes za aktivno bavljenje filozofijom neovisno o studiju.

sophos

Možete li nešto reći o vam počecima? Kako je sve počelo i jeste li imali potporu vaših profesora i fakulteta?

Mi smo zapravo još uvijek na početku, postojimo tek nešto više od mjesec dana. Od prvoga dana kada smo potpisali Osnivački akt i donijeli Statut Udruge imamo apsolutnu potporu svih profesora i asistenata našega odsjeka, ali i uprave Fakulteta.

Koje su djelatnosti vaše udruge? Što ste do sada radili?

Naša Udruga baviti će se promoviranjem filozofije kao znanosti, omogućavati će studentima stjecanje dodatnih znanja iz područja filozofije kroz razne projekte koje budemo radili, ali i doprinositi rastu kvalitete studija. Do sada smo imali dva projekta, obilježavanje Svjetskog dana filozofije na našem Fakultetu i debata na temu “Demokracija kao najgora bolest države”.

Koji su vam planovi za budućnost?

Za budućnost imamo dosta planova o kojima ne bih ništa konkretno govorila, dok za to ne dođe vrijeme. Mogu samo reći da planiramo suradnju sa jednom udrugom koja djeluje na Univerzitetu u Sarajevu pa radionicu za naše mlađe kolege pred ispitne rokove u veljači, ali o tome nešto više kada dogovorimo sve detalje.

Udruga Sophos, između ostalog, promovira filozofiju. Koliko u današnjem svijetu ima mjesta za filozofiju?

Da bi pojedinac i društvo današnjice mogli odgovoriti na izazove koji su pred njega stavljeni, nužno se moraju okrenuti kritičkom promišljanju svake situacije koja određuje njihov životni put tijekom određenog vremenskog razdoblja. Kritičko promišljanje najbolje razvijamo baveći se filozofijom. Dakle, za filozofiju ima i uvijek će biti mjesta, bez obzira u kojem vremenskom, političkom, kulturnom i bilo kojem drugom okviru se nalazili.

Na petoj ste, završnoj, godini studija Filozofije i pedagogije. Za one koji možda žele upisati filozofiju, no boje se da od toga zanimanja neće imati ništa, tj. da neće naći posao… Što biste im preporučili?

Ukoliko onaj koji studira filozofiju ne radi to iz ljubavi, tvrdim da se nikada neće zamarati time što ne radi u struci. S druge strane, problem zapošljavanja mladih ljudi jednim dijelom je i filozofijski problem, ali daleko više problem velikog broja raznih faktora koji kreiraju svakodnevnicu prosječnom građaninu BiH danas. Svi koji žele studirati filozofiju iz ljubavi, neka to učine. Neka rade na sebi, ulažu u svoje znanje, jer jedino znanjem možemo promijeniti naše društvo na bolje.

I za kraj, kako se zainteresirani mogu uključiti u rad vaše udruge?

Svi zainteresirani studenti Filozofskog fakulteta koji žele biti članovi Udruge, mogu se javiti na mail [email protected].

(Pogled.ba | Foto: grude-online.info)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.