Martin Scorsese koproducira film dubrovačke redateljice Antonete Alamat Kusijanović

Producentske kuće Sikelia Prods. Martina Scorsesea i RT Features Rodriga Teixeire kofinancirat će i koproducirati debitantski dugometražni igrani film ‘Murina’ Antonete Alamat Kusijanović, čije bi snimanje trebalo početi u svibnju 2019. na Jadranu, javlja Variety, a prenosi HAVC.

Antoneta Alamat Kusijanović svoj je prvi dugometražni igrani film ‘Murina’ razvijala u Cannesu, na prestižnoj rezidenciji Cinéfondation, na koju je primljena u listopadu prošle godine, kao prva Hrvatica kojoj je to uspjelo.

‘Murina’, koju je autorica razvijala i u sklopu programa First Films First te Jerusalem Film Laba, radnjom se donekle nastavlja na njezin višestruko nagrađivani kratki igrani film ‘U plavetnilo’. Radi se o obiteljskoj psihološkoj drami čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku.

Glavnu ulogu, kao i u filmu ‘U plavetnilo’, ima Gracija Filipović. Povodom službene objave ulaska Martina Scorsesea u njezin tim, mlada je dubrovačka redateljica u Cannesu kratko izjavila: Sretna sam, višegodišnji rad se isplatio!

Dugo smo kuhali, radili i razvijali ‘Murinu’ i došli smo do ovog izvrsnog rezultata. Svi smo jako sretni, no ovo je tek početak, pred nama je još jako puno posla. Vjerujem u Antonetu i tim koji smo okupili oko filma i nadam se da ćemo ispuniti sva očekivanja, rekla je producentica filma Zdenka Gold(Spiritus movens).

Koproducent filma je i Danijel Pek (Antitalent).

Ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić oduševljen je sjajnim uspjehom Antonete Alamat Kusijanović u Cannesu, u kojem je sinoć 71. izdanje najpoznatijeg filmskog festivala na svijetu s Cate Blachett otvorio upravo Martin Scorsese:

Svaka filmska zajednica navikla je hvaliti samu sebe.

No kad vas profesionalnim blagoslovom pospe onaj koji to ne mora, to je onda najveće priznanje.

Imati Martina Scorsesea u našoj filmografiji, baštiniti njegov talent kako bi se odnjegovao onaj novi, Antonetin, ponovno pokazuje da hrvatski film ima najveće uspjehe ako, da parafraziram maestra Scorsesea, iza sebe ima ‘Doba nevinosti‘, a čuva se ‘Vuka s Wall Streeta‘.

Antoneta Alamat Kusijanović rođena je 1985. u Dubrovniku. U svojim filmovima tematizira tamnu stranu strasti, obiteljska ograničenja i opasnost koju donose tajne. Magistrirala je filmsku umjetnost na sveučilištu Columbia u New Yorku.

Sikelia Prods. i RT Features osim ‘Murine’ kofinancirat će te koproducirati debitantski dugometražni igrani film ‘Port Authority’ Danielle Lessovitz. Ove tvrtke surađuju od 2014. kako bi otkrivale mlade talente iz cijelog svijeta.

Udružili smo snage kako bismo proširili autentične i uzbudljive nove izričaje u kinematografiji. Danielle i Antoneta snažno utjelovljuju taj duh kroz svoje jedinstvene vizije’, rekli su Martin Scorsese i Emma Tillinger Koskoff za Variety. ‘Iznimno nam je drago što njihove nadahnute priče donosimo zaljubljenicima u film širom svijeta.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.