Mario Knezović iz Zostera na kazališnim daskama: Ja od jutra nisam stao – Jabuka.tv

Mario Knezović iz Zostera na kazališnim daskama: Ja od jutra nisam stao

U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Mostaru pripremili su novu predstavu “Ja od jutra nisam stao”, a premijerna izvedba održat će se u petak 29. siječnja 2021. godine s početkom u 19 sati.

Predstavu je prema tekstu Une Vizek režirao Dražen Krešić i kroz ovaj dramski komad pokušat će se odgovoriti na pitanje što bi bilo kada bi muškarci i žene zamijenili uloge.

Krešić objašnjava kako je to priča o četiri prijatelja koji se sastaju na večeri i kartanju. Tada počinju privatne drame pojedinaca sa specifičnom inverzijom u osnovnoj premisi komada, a to je da je to svijet u kojem vladaju žene.

U svijetu ove predstave na svim vodećim pozicijama u tvrtkama su žene, u znanosti, zdravstvu, obrazovanju. Muškarci su submisivni svojim ženama, čuvaju djecu, kuhaju, uzimaju rodiljski dopust. Unutar toga pratimo njihove priče, i osobne i međusobne. U tekstu je sama ideja najvrednija, jer zastupa poziciju ravnopravnosti spolova što je vrlo važna tema koju ne treba ignorirati na uštrb jeftinih šala, kaže Krešić.

Zanimljivo je da uz glumce HNK Mostar, u ovom komadu igra i Mario Knezović, frontmen grupe Zoster. Knezoviću ovo nije prvi dodir s kazalištem, ali mu je bez obzira na to, zanimljivo i izazovno iskustvo. Kaže kako je “u isto vrijeme i zabavno i zahtjevno”.

Radio sam u Lutkarskom kazalištu prije 20 godina i opet poslije 10, ali mogu reći kako je ovo ipak prvo pravo iskustvo. Veliko mi je zadovoljstvo raditi s ovakvim profesionalcima, a Jelenu Kordić Kuret svakako moram izdvojiti jer mi je veliki uzor od ranije, kaže Knezović.

U Hrvatskoj je ovaj tekst već praizveden što je redatelju olakšalo pritisak, kako kaže, te se nije striktno morao držati teksta.

Tekst nismo masakrirali, već kondenzirali, nismo ništa značajno premetali, samo ga učinili ozbiljnijim, a određeni dio didaskalija odlučili smo odigrati. Želio bih dati makar malo drugačiji pogled na komediju, makar moj pogled na nju. Da ne idem utabanim stazama jer je i za mene ovo izazov. Volio bih da imamo svježu komediju nakon koje će publika kada izađe iz dvorane imati neku ideju, zaključuje Krešić.

Uz Knezovića, u predstavi igraju Dražen Pavlović, Ivo Krešić i Ivan Skoko dok sve ženske uloge igra Jelena Kordić Kuret.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.