Marinu Abramović prozivaju da je zamračila dva milijuna dolara

New York Post objavio je tekst s naslovom “Umjetnost krađe”, u kojemu pita što je točno Marina Abramović učinila s 2,2 milijuna dolara, koliko je prikupila za izgradnju umjetničkog centra u Hudsonu u blizini New Yorka. Umjetnica je na tekst odgovorila priopćenjem nazvanim “Umjetnost istine”, u kojem žestoko odbacuje njihove tvrdnje i objašnjava kako je potrošila novac za institut.

Protekle četiri godine Abramović je, kako piše New York Post 11. studenoga, uspjela skupiti 1,5 milijuna dolara pomoću privatnih donacija te dodatnih 661.452 dolara preko Kickstartera.

Kad je međutim doznala da će ukupni trošak izgradnje centra dosegnuti 31 milijun dolara, prošlog mjeseca u Londonu, tijekom razgovora u Galeriji Serpentine, potvrdila je ono o čemu se već dugo govorilo. Od projekta posvećenog performansima ipak odustaje, a zgradu, nekoć kazalište, potom teniski centar, koja se prostire na 2137 kvadratnih metara usred Hudsona i koju je trebao renovirati čuveni nizozemski arhitekt Rem Koolhaas, želi što prije prodati.

“Kao umjetnica, ne mogu skupiti 31 milijun dolara osim ako neki divan tip iz Emirata ne istupi ili neki Rus ispiše ček jer vjeruje u mene. U stvarnom životu to se ne događa”, rekla je tada medijima, a projekt Marina Abramovic Institute namjerava nastaviti kao putujući.

Prema Postu, koji piše kako je “umjetnica prisutna, ali ne i novac”, sprdajući se na račun njezinog slavnog performansa u njujorškoj MoMA-i, dosta se donatora na Kickstarteru požalilo da nisu dobili obećane nagrade za određene donirane svote. Žele, također, znati za što se njihov novac točno potrošio.

Neke od nagrada, primjerice, Marinin su zagrljaj za sve koji doniraju barem dolar i uspiju doći na neki od njezinih događaja u Londonu ili New Yorku, dakako, potom livestream ili potpisani CD u kojem podučava svoju “Abramović metodu”, kako piti vodu iz čaše ili gledati osobu u oči, piše Post, dodajući da je onima koji su donirali 10 tisuća dolara nudila večeru na kojoj će pokazati kako se spremaju tradicionalne juhe. Uključili su i izjavu blogera iz Hudsona, koji je tvrdio da je umjetnica u tom gradu sa 6700 stanovnika prodavala francuske makarone koji imaju okus po njoj, s namjerom da skupi novac za izgradnju centra.

Na posprdni tekst Marina Abramović je reagirala priopćenjem pod nazivom “Umjetnost istine”, u kojem za Post tvrdi da ne samo da širi neistine, nego klevete. Objašnjava da je od 2,2 milijuna spornih dolara 1,1 milijun njih dala iz vlastitog džepa, od novca koji je “zaradila kao umjetnica”, a da je 661.452 dolara na Kickstarteru, što se nakon plaćanja pristojbe toj stranici svelo na 596.667 dolara, otišlo na račun arhitektonske tvrtke Rema Koolhaasa. Pritom je, kako upozorava Abramović, svrha toga novca bila jasno naznačena na stranici kampanje.

“Ovaj Kickstarter pokrit će prvu fazu razvoja Instituta Marina Abramović: proces dizajna”, navedeno je u priopćenju. Ukupna cifra isplaćena Koolhaasu za izradu projekta i studije održivosti na koncu je iznosila 655.167,10 dolara, tvrdi Abramović.

Umjetnica navodi i koliko je dobila od web donacija, a koliko od privatnih osoba, dok za one koji na Kickstarteru nisu dobili obećane nagrade tvrdi da im se nisu javili s povratnim informacijama. Među tim donatorima bilo je oko 5000 ljudi, a kao jedan od njih i Jay-Z, piše Tportal.hr.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.