Marina Pendeš oslobođena optužbi, Tužiteljstvo najavilo žalbu

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je danas ministricu obrane Bosne i Hercegovine Marinu Pendeš optužbi za nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave u vrijeme dok je obavljala dužnost zamjenice ministra obrane BiH.

Njoj se, prema optužnici Tužiteljstva BiH, stavljalo na teret da je u svojstvu službene osobe i imenovane dužnosnice u institucijama izvršne vlasti, obnašajući dužnost zamjenice ministra obrane BiH, omogućila da se savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću isplaćuju pripadajuće plaće i naknade, iako nije redovno dolazio na posao niti bio nazočan na radnom mjestu.

Kako bi se to prikrilo, u optužnici se navodi da je optužena izdala naloge svojoj tajnici, o vođenju navodne Jovićeve nazočnosti na poslu, dok je provjerama utvrđeno da on nije redovno dolazio na posao, a ostvarivao je plaće i naknade.

Na taj način, navodi se u optužnici, država je oštećena za oko 12.770 KM koliko je Joviću isplaćeno na ime angažmana u svojstvu savjetnika, te mu je na taj način pribavljena nezakonita imovinska korist.

Na izricanju presude sudac Branko Perić je kazao da je Sud prihvatio da je Jović, dok nije boravio u zgradi, obavljao poslove koji idu u korist Ministarstvu. Naglasio je da je određen broj svjedoka potvrdio da nije obavljao druge poslove dok je bio odsutan.

Pendeš nije nazočila izricanju prvostupanjske presude na koju Tužiteljstvo ima pravo žalbe.

Podsjećamo, Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je u srpnju prošle godine optužnicu protiv Marine Pendeš, koja je s dokaznim materijalom proslijeđena Sudu na potvrđivanje.

Tužiteljstvo BiH najavilo žalbu

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine priopćilo je danas da je nezadovoljno oslobađajućom presudom u predmetu protiv Pendeš Marine, te će u zakonskom roku uložiti žalbu na presudu.

”Smatramo da je nezakonito da se bilo kome isplaćuju plaće iz državnog proračuna, a da osoba gotovo nikada nije došla na posao. Iznos za koji je oštećen proračun BiH u ovom predmetu, od oko 13.000 KM, veći je od godišnje prosječne plaće uposlenog građanina naše zemlje. Uvjereni smo u ispravnost navoda optužbe, te smo spremni u drugostupanjskom postupku dokazivati krivicu optužene u ovom predmetu. Na ovaj način se šalje loša poruka da se novac iz proračuna BiH može primati za nerad, te da zloupotreba položaja i nesvjestan rad u službi mogu ostati nekažnjeni”, ističe se u priopćenju iz Tužiteljstva BiH.

(Fena)

Komentiraj: