Marina Musa dobila prestižnu nagradu za stanična i biomolekularna istraživanja

Postdoktorska istraživačica Marina Musa iz Mostara nagrađena je Charles H. stipendijom za 2021. godinu.

Kako se navodi u obrazloženju, stipendijom, odnosno prestižnom godišnjom nagradom odaje se priznanje izvanrednom postdoktorskom kandidatu na Sveučilištu u Torontu, Donnelly Center za stanična i biomolekularna društveno korisna istraživanja.

Stipendija, koju je dodijelila Charles H. Best fondacija, uručuje se u znak sjećanja na tog američko-kanadskog znanstvenika, jednog od suotkrivača inzulina.

Musa se pridružila laboratoriju Andyja Frasera, profesora molekularne genetike u Donnelly Centeru, kako bi proučavala metabolizam parazita koji inficira crijeva oko milijarde ljudi širom svijeta, uglavnom u siromašnim zemljama gdje imaju dugotrajne učinke na razvoj zdravlja. U međuvremenu, sve veća rezistencija parazita na postojeće lijekove znači da su hitno potrebni novi.

Musa istražuje kako bakterije u crijevima ili mikrobiom doprinose infekciji. Njezin je cilj identificirati spojeve koje proizvode bakterije koje su ključne za opstanak parazita unutar crijeva domaćina.

Ono što proučavamo u biti je biološka zagonetka s domaćinom, parazitom i mikrobiomom koji utječu jedni na druge, kazala je Musa.

Dodala je kako postoji mnogo varijabilnosti i nesigurnosti, a ovo je veliko ohrabrenje za nastavak istraživanja.

Jako sam uzbuđena kad vidim kamo nas ovaj projekt vodi u budućnosti, navela je.

(Fena)


12 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.