Marina Bakić: Unatoč preprekama, izgradnja državnoga zatvora u završnoj fazi

Nakon što su izgrađeni svi objekti zatvorskoga kompleksa Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija Bosne i Hercegovine, u tijeku je finalizacija radova na vanjskom i unutarnjem uređenju, a očekuje se da će gradnja biti završena krajem svibnja, potvrdila je Feni glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Kako je dodala Bakić, radi se o deset objekata u Istočnom Sarajevu, od čega su objekti A, B, C i D namijenjeni smještaju osuđenika i pritvorenika, dok su ostalih šest servisni objekti (medicinski blok, sportska dvorana, radionica i kuhinja).

– Kako će državni zatvor biti najsigurnija zatvorska ustanova u regiji, u kojoj će kaznu služiti najteži prijestupnici u svim oblicima kriminala, trenutne aktivnosti usmjerene su na ugradnju najnovijih visokosigurnosnih sustava čije je montiranje zajedno s pratećom tehnikom također u tijeku – pojasnila je.

Podsjetila je da se intenzivno radilo na izgradnji od počeka 2014. godine ovoga za pravosudni sektor u BiH važnoga projekta, ali s obzirom na to da su radovi prethodno prekinuti u dijelu godine najboljem za građevinske radove, očekuje se da gradnja bude završena krajem svibnja ove godine.

– U jeku građevinske sezone, u svibnju 2016. godine, došlo je do neplanirane tromjesečne obustave radova zbog sudskoga spora potencijalnoga izvođača elektroinstalacijskih radova i glavnoga izvođača. Država kao investitor, odnosno Ministarstvo pravde, pretrpjelo je najveću štetu zbog obustave radova, iako nije bila strana u postupku i usprkos činjenici da je do tada dinamički plan radova bio u potpunosti zadovoljen – istaknula je Bakić.

Također, dodala je da su do sada za izgradnju najvećim dijelom korištena donatorska i kreditna sredstva, a u tijeku je realizacija i posljednjega dijela kredita za izgradnju državnoga zatvora.

Izgradnja zatvora financirana je kreditom Razvojne banke Vijeća Europe od 19,3 milijuna eura. BiH je uložila 6,45 milijuna eura, donacije EU iznose 9,15 milijuna eura, tehnička pomoć Europske komisije 1,7 milijuna eura, donacija Švedske je dva milijuna eura, a vlada Sjedinjenih Američkih Država osigurala je 1,1 milijun dolara za obuku zatvorskoga osoblja.

Kompleks zatvora bit će na površini od 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, bit će površine 12 kvadratnih metara. Izgradnja i funkcioniranje budućega državnoga zatvora u potpunosti je usklađeno s europskim zatvorskim pravilima i standardima.

Realizacijom planiranoga projekta BiH će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Bakić je u izjavi za Fenu zaključila da će se ovim značajno rasteretiti kapaciteti entitetskih zatvorskih kapaciteta i riješiti problem njihove prebukiranosti, ali i doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinitelja “lakših” kaznenih djela i boljoj ukupnoj sigurnosnoj situaciji u BiH.

(Fena)


3 komentara

  • Marina zlato ubrzaj malo sve to velika ce navala biti punu fukare ce cekat u redu milicija uvela velike kazne a velike lopine ce na obalu na suncanje.

  • Koliko novaca je do sada potrošeno na gradnju ovog Državnog zatvora sam Bog zna,koliko je love od toga pokradeno takođe.Pravite ga od 2005 god.Moglo se za taj novac napraviti pet tvornica i uposliti 2000 radnika,stare kasarne,vojarne preurediti i napraviti zatvore.Međžida nam o ovoj temi pričala 15 god.a kako vrijeme donosi možda netki od sudija,tužitelja završe u njemu..Trenutno u zatvorima je bijeda,sitni kriminalci i oni bez love.Veliki mafijaši,,kapitalci,, su još uvijek na slobodi.Bože pravne države koja će za sve biti ista,i velike i male…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.