Marija Buhač: Osnovat ćemo ured za borbu protiv korupcije

Premijerka HNŽ-a Marija Buhač u intervjuu za Dnevni avaz povodom 100 dana rada županijske vlade, kaže kako bi voljela da prosudbu i ocjenu o njihovim rezultatima u proteklom razdoblju daju stanovnici HNŽ-a.

Naglašava da su glavninu vremena podredili suočavanju sa zatečenim stanjem i rješavanju ključnih, gorućih pitanja koje su nakon preuzimanja odgovornosti zatekli, poput tada aktualnog štrajka.

Zatekli smo stanje u kojem je bilo ozbiljnih socijalnih nezadovoljstava i najave štrajkova, što smo u dijalogu sa socijalnim partnerima uspješno okončali. S obzirom na činjenicu da je godina već bila na izmaku, zatekli smo i niz obaveza koje je trebalo hitno privesti kraju.

Suočili smo se i s nizom procesa koji su bili blokirani, prije svega dodjelom koncesija, potom procesom javnih nabavki, kao i imenovanjima na nekim upražnjenim ključnim pozicijama u županijskim institucijama, što smo uspješno otkočili. Zato, u svjetlu svega pobrojanog, osobno sam zadovoljna načinom na koji smo odgovorili na sve te izazove, kazala je Buhač za “Dnevni avaz”.

Buhač se između ostaloga osvrnula i na Zaključak Vlade HNŽ od prije dva mjeseca kojim su prekinute i poništene sve natječajne procedure za prijem državnih službenika i namještenika u ministarstvima, upravama, ustanovama i drugim županijskim institucijama.

Kao Vlada, donijeli smo odluku sve ranije započete procese staviti izvan snage i, na osnovu kvalitetne analize, napraviti plan prijema novih djelatnika, poštujući i prioritete i financijski okvir u koji se moramo uklopiti. U toj je priči i najavljena reorganizacija u smislu osnivanja i novih ustrojbenih jedinica, prije svih Ureda za borbu protiv korupcije i Odjela za EU integracijeistaknula je Buhač.

Kazala je da HNŽ ima neslućene potencijale koji se moraju dodatno osnažiti i staviti u punu funkciju.

Svjesna sam kako je pred nama vrijeme ozbiljnih izazova i kako je naša zadaća ponuditi odgovore na te izazove. Nije me strah jer se i u životu i u poslu vodim načelom koje sam izrekla i pred skupštinskim zastupnicima prije stotinu dana, a ono kaže kako ništa nije nemoguće za onoga tko ima snage pokušati, zaključila je Buhač.

Proračun HNŽ-a za 2024. veći od 360 milijuna KM

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

24 komentara

 • “novih ustrojbenih jedinica, prije svih Ureda za borbu protiv korupcije i Odjela za EU integracije”
  Puna ti je EU korumpirani i kriminalni politicara, na vrhu Urzula von Pfizer. Taj vas ured samo uci, kako jos bolje doci do novca protiv intresa naroda u BiH. Mozda EU ured odrzava takoder seminare, kako pervertirati politicare koji jos imaju malko morala.

 • Smiješno, Zalosno i tuzno. U zatvoru nam leze Presjednik Suda BiH i sef OSE. Ako im otvore sve mobitele i sko bude u interesu Amerike pola politicke scene, visoki duznosnika Suda, tuzilastva, policije ce zavrsiti u zatvoru. Pedeset posto tajkuna je obogatilo na kriminalu, drogi, korupciji, utaji poreza itd. I sad ona nama prica demagogiju. Reci ti nama posto dolaziš iz HNK- na kako to da je Niko Marusic uzeo tisuce hektara drzavne zemlje po 40-60 feninga ? Kako to da procesi pred Sudom tog kantona vazda idu u zastaru. I takvih primjera je na stotine i tisuce. I vi nama o borbi protiv korupcije.

 • Najbolje da ga Tužiteljstvo HNK vodi …. nisu primijetili nikakvo zvjerstvo u Grabovici …. Krstići satrali sami sebe …. Soko uredno privatiziran …. Aluminij čist ko suza …. Radobolja prirodno meandrira …

 • A ko će raditi u tom uredu.
  Odavno gluplje izjave ne čuh.
  Pa znaš li bona da ima i pametnih i pismenih ljudi koji će pročitati to što reče.E svašta.Možda je preuranjena prvoaprilska.

 • Svi uredi za borbu protiv korupcije du izmišljeni od strane istih koji du do grla u kriminalu i korupciji. Imamo primjer u RH i vidite tko zu sjedi, sto rade, sto su uradili i koga stite. Tu su da bi zaštitili te koje treba hapsiti.

 • Ko ce radit u tom uredu neko preko “veze”ili? Ženo tolko smo zaglibili da nam nitko ne moze pomoc vidis da ti se narod smije od jada

 • A ženo što će ti taj ured .. kad svi sve radite po zakonu i korupcije nema .Ako otvoriš ured onda bi bilo dobro da na čelo staviš svog dragog Radu Bošnjaka …a ako staviš nekog drugoga nećeš pogriješiti jer služite ko jaje jajetu .Sve po zakonu…NO korupcija !!!

 • Taj ured i nitko u njemu ne treba,jer sve je toliko pošteno,a trebat će nekome pleću dati što nije pošteno,,em radi i još plaća” pa to nema ni u Austriji,a tamo bi trebao jedan takav ured i ,,pošten” barem ercegovac da radi u njemu ……

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.