Mara i Nikola Nevistić iz Tomislavgrada proslavili 50 godina braka – Jabuka.tv

Mara i Nikola Nevistić iz Tomislavgrada proslavili 50 godina braka

Supružnici Mara, r. Radoš i Nikola Nevistić – Bili iz duvanjskog naselja Kolo danas slave 50. godina bračnoga zajedništva.

Proslava zlatnoga pira počela je u tomislavgradskoj spomen bazilici svetim misnim slavljem u 16 sati, baš kao i 28. siječnja 1970. godine, točno prije 50 godina, kada su se ovo dvoje ljudi obećali na vjernost stupajući u kršćanski brak. Kako nam kažu, vjenčao ih je fra Ivo Bagarić, piše Tomislavcity.com.

Današnju svetu misu zahvalnicu i obnovu bračnih zavjeta ovih dvoje supružnika, predvodio je duvanjski župnik fra Slaven Brekalo.

Ljubav prema obitelji, kršćanski odgoj i žrtva – to je ono što nas je okupljalo, hrabrilo, ali i održalo u zajedništvu kroz svih ovih pet desetljeća, kazuju Nevistići zahvalni Bogu za darovanu ljubav i obitelj – trojicu sinova i kći te desetero unučadi.

Podsjetili su nas i na svadbene običaje iz sedamdesetih kad je slavlje trajalo tri dana i tri noći. Na večeri koja se priređivala uoči vjenčanja u momkovoj kući “određivala” bi se imena kumova, barjaktara, čauša…

Moji kumovi bili su dobri kućni prijatelji, danas pokojni, Stipe Radoš i Mirko Papić. Drugoga dana otišli smo po mladu na dvojim konjskim kolima. Bilo nas je dvadeset – dvadeset i pet. Kod mladinih smo ostali dva – tri sata, potom smo otišli u crkvu, a onda u moju kuću na večeru. Glavni ručak bio je trećega dana, također u momkovoj kući, tako je to tada bilo, kazuje Nevistić.

Mara i Nikola već 50 godina uživaju u svojoj bračnoj sreći i zajedništvu

Doznaje se da Mara i Nikola nisu dugo “hodali”, ali je međusobno simpatiziranje trajalo duže vrijeme pa su se nakon priznanja i očitovanja emocija za dva tjedna odlučili na brak.

Nikolina vjerna životna suputnica je također iz Kola, a na dan svoga vjenčanja, kaže, bila je u bjelini.

Imala sam bijeli pleteni džemper i plišnu suknju, a na glavi veo, govori Mara prekidana čestitkama obitelji i prijatelja, dok Nikola tek reče da je bio “kratkih rukava” i da će nam o svome svadbenom odijelu govoriti nekom drugom prigodom.

U duvanjskome kraju, ali i šire, ova obitelj je vrlo poznata. Nikola je vlasnik privatne tvrtke Nevistić commerce i BTG-a koje vodi sa sinovima. Trenutno zapošljavaju oko 100 radnika. Iskusio je tri godine gastarbajterskoga života u Njemačkoj krajem šezdesetih, nakon čega se vratio u Tomislavgrad i desetak godina poslije odlučio krenuti u privatne poduzetničke vode, najprije kao autoprijevoznik. Od 90-tih na ovamo bavi se građevinarstvom, proizvodnjom, ugostiteljstvom…

Kao i većina naših žena i majki, Mara je uvijek bila uz muža i djecu držeći “tri ćoše kuće”, a iskazala se i kao vrsna voditeljica restorana koji su dugo godina imali u Kolu.

Želimo im još puno ljubavi, zdravlja i bračnoga zajedništva!

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.