Mandić: S obzirom na uvjete rada, imamo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić u razgovoru za Faktor ukazao je na tešku financijsku situaciju u kojoj se nalazi zdravstvo, te uzroke koji su doveli do toga. Naglašava da se zdravstveni sustav ne može i ne smije promatrati odvojeno od cjelokupne ekonomsko-socijalne situacije u državi.

Komentirajući odljev medicinskog bh. kadra u druge zemlje, Mandić kaže kako svatko ima pravo na osobni izbor, ali da treba kontinuirano raditi na unaprijeđenju zdravstvenog sustava, pa tako i uvjeta rada zdravstvenih profesionalaca.

”Zdravstveni sustav u Federaciji BiH opterećen je teškom financijskom situacijom u kojoj se nalazi. Nažalost, to osjećaju i pacijenti i zdravstveni profesionalci. Nesmetano funkcioniranje zdravstvenog sustava moguće je provesti samo u uvjetima stabilnog i financijski održivog sustava, a mi to trenutno nemamo. Ipak, moram istaknuti da s obzirom na trenutačne uvjete rada, građani u FBiH još uvijek imaju dosta kvalitetnu zdravstvenu zaštitu”, rekao je on.

Naveo je da se u FBiH zdravstvo najvećim dijelom financira od doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje. To znači da stopa zaposlenosti, visina plaća i siva ekonomija izravno utječu na sredstva za zdravstvo, a tako i na dostupnost, učinkovitost i kvalitetu zdravstvene zaštite.

”Dovoljno je reći da u ukupnoj strukturi svih osiguranika u FBiH nešto više od 40 posto je zaposleno, a upravo ova kategorija osigurava više od 90 posto ukupnih sredstava za zdravstveni sustav”, naglasio je Mandić.

Komentirajući odljev medicinskog kadra u druge zemlje, poput Njemačke, Mandić je rekao da nedostatak s jedne, i odljev medicinskog kadra s druge strane nije nešto što se isključivo veže uz Bosnu i Hercegovinu, nego je realnost u cijeloj Europi.

”Pravo na rad je jedno od temeljnih ljudskih prava i svatko ima pravo na osobni izbor gdje želi živjeti i raditi i to se pravo ne može i ne smije uskratiti. Naša je obaveza kontinuirano raditi na unaprijeđenju zdravstvenog sustava, pa tako i uvjeta rada zdravstvenih profesionalaca”, kaže ministar.

Kazao je da zdravstvo nije ”breme” koje netko treba nostiti, već jedan od temeljnih stupova svakog društva.

”Decentraliziran zdravstveni sustav nije nešto što je specifično za BiH, ili konkretno Federaciju BiH, to imaju i pojedine druge razvijene zemlje. Ponavljam, zdravstvena zaštita se u FBiH većinski financira sredstvima prikupljenim po osnovi obaveznog zdravstvenog osiguranja. Međutim, način prikupljanja sredstava nema veze s činjenicom da imamo veliki broj nezaposlenih”, rekao je, između ostalog, ministar Mandić za “Faktor”.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.