Maloljetnici sve češće u krađama, razbojništvima, tučnjavama, uživanju droge…

Maloljetni delikventi odavno su postali naša svakodnevica i gotovo da nema dana, a da se u medijskim izvještajima ne nađu inicijali iza kojih se krije maloljetni kriminalac.

Iako ne postoji jedinstvena baza podataka o ovoj pojavi, prema posljednjim informacijama, maloljetnici najčešće kradu. Nakon krađa slijede razbojništva, teške tjelesne ozljede, lakše tjelesne ozljede, te posjedovanje i uživanje droge, piše Klix.

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da prilikom kaznenih radnji, poput teških krađa ili razbojništava, maloljetnici često koriste vatreno oružje. U Federalnoj upravi policije kažu da se na osnovu raspoloživih podataka uočava značajno učešće maloljetnih osoba u izvršenju kaznenih djela.

Samo u devet mjeseci ove godine, od ukupnog broja prijavljenih osoba za počinjena kaznena djela, 398 ili oko četiri posto čine djeca. Naglašavaju i da se maloljetnici, pored toga što se pojavljuju kao počinitelji kaznenih djela u oblasti droga, često vrše, pojedinačno ili grupno, i kaznena djela teške krađe u kojima su objekti napada poslovni prostori, automobili, stanovi i drugo, ali i “teža” kaznena djela, kao što su razbojništva i slično.

U Republici Srpskoj je za prvih osam mjeseci ove godine prijavljeno 120 maloljetnika, od čega su 34 bila počininitelji kaznenih djela, a 86 su bili počinitelji prekršaja.

Maloljetni prestupnici su u posmatranom periodu, kao i ranijih godina, najčešće imali 16 i 17 godina. U Informaciji o maloljetničkoj delinkvenciji iz Federalne uprave policije i MUP-a RS stoji da je, u odnosu na ranije godine, maloljetnička delikvencija ipak u opadanju.

U banjalučkom Centru za socijalni rad kao osnovne razloge za izvršenje kaznenih djela od maloljetnih osoba navode slabo materijalno stanje, nesređene obiteljske odnose, te nedovoljan uticaj obitelji i obrazovnih ustanova. Dodatni problem, kako kažu, predstavlja i nepostojanje adekvatnih ustanova za smještaj maloljetnih prestupnika.

Tako u Banjoj Luci postoji Vaspitno-popravni dom za maloljetnike, međutim njegova loša strana je lokacija, nalazi se u okviru KPZ-a Banja Luka, pa su maloljetnici smješteni u neposrednoj blizini teških prestupnika.

Maloljetnički zatvor za sada postoji samo u Kuli, a čeka se i otvaranje Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa u Orašju, koji je sagrađen još prošle godine i gdje je predviđen smještaj 60 maloljetnika kojima je sud izrekao mjeru upućivanja u odgojno-popravni dom.

Otvaranjem ovoga zavoda riješio bi se dugogodišnji problem smještaja maloljetnika koji trenutno borave u privremenom odjeljenju odgojno-popravnog doma za maloljetnike pri KPZ PT Tuzla, u uvjetima koji nisu adekvatni za djecu.

(www.klix.ba)


2 komentara

  • Grade kaznionice za mlade , zar nebi bilo bolje osmislit neko zanimanje za njih .
    Ako imaju neki posao manje bi radili kaznenih djela .
    Mozda mocnici za neka djela imaju u mladima lak plijen za kriminal ,ako nemogu zaraditi za kruh ili ono osnovno ,mozda grijesim?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.