Maloljetni pripadnici HVO-a i ABiH traže izmjenu zakona o pitanju branitelja

U srijedu će točno u podne maloljetni pripadnici Armije BiH i HVO-a podnijeti zahtjev o izmjeni i dopuni zakona o pitanju branitelja.

Zahtjev će zaprimiti ministar za pitanje branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, Salko Bukvarević o kojem će se očitovati povjerenstvo za pitanje branitelja.

Prvi zahtjev je dopuna članka 2. tj. Zakon o pravima demobiliziranim braniteljima članovima njihovih obitelji. Dopuna se odnosi na 14. točaka, među kojima se i nalaze, obavezna zdravstvena zaštita, liječenje u inozemstvu, banjsko liječenje u opsegu koji je propisan za vojne invalide, prenosi Bljesak.info.

Prioritet u zapošljavanju, prioritet upisa u obrazovne ustanove pod jednakim uvjetima, povoljnije uvjete umirovljenja, itd.

U zahtjevu se navodi i dopuna članka 9. pravilnika o ocjeni vojnog invaliditeta tj., da svaki maloljetni pripadnik bude ocijenjen s 30% vojnog invaliditeta, a da se osobama koji imaju utvrđen postotak doda 20% invaliditeta.

Pod pojmom maloljetnog branitelja u smislu ovog zakona smatra se i pripadnik Armije BiH, Hrvatskog vijeća obrane, MUP-a (u daljnjem tekstu: Oružane snage) koji se uključio kao maloljetna osoba (osoba mlađa od 18 godina) u obranu od agresije na BiH (početak agresije na Općinu Ravno) od 18. rujna 1991. godine do 23. prosinca 1995. godine.

Odnosno do prestanka izravne vojne opasnosti i koji je demobiliziran rješenjem nadležnog vojnog tijela, te osoba koja je sudjelovala kao maloljetna u pripremi za obranu i u obrani od agresije na BiH u spomenutom razdoblju.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.