Malim maškarama započela najstarija pokladna manifestacija u BiH

Malim maškarama u Domu kulture u Trebižatu u nedjelju je započela najstarija pokladna manifestacija u BiH i regiji.

Organizator događaja je HKUD “Seljačka sloga” Trebižat, a pokrovitelj Grad Čapljina.

Slijede velike maškare – “Karneval fest – 2024.” Trebižat koje su najavljene za nedjelju, 11. veljače, na Trgu kralja Tomislava te završne maškare (suđenje Marku Krnjevalu), maskenbal u utorak, 13. veljače, u Domu kulture Trebižat.

Ako u međuvremenu ostanete bez ega ili vas, ne svojom krivnjom, uzmu za žiranta ili vas zadesi poplava i pokoji štrajk, to nema nikakve veze s Maškarskom Republikom. Mi se isključivo bavimo ozbiljnim ljubavnim problemima, poručuju organizatori najstarije pokladne manifestacije u regiji.

Predsjednik HKUD “Seljačka sloga” Trebižat Miro Brajković izjavio je ranije za Fenu kako će središnji dio manifestacije Velike maškare – Karneval fest početi u nedjelju, 11. veljače, budnicom u jutarnjim satima, nakon čega slijedi karnevalska povorka u Trebižatu i dočekivanje gostiju.

Tada će povorka iz Trebižata krenuti prema Čapljini, gdje će nam se u Športskom centru Čapljina priključiti brojni gosti i brojne škole. Samo će Osnovna škola Vladimira Pavlovića imati preko 500 sudionika, a tu je i Dječji vrtić Čapljina s preko 100 sudionika, kao i brojna kulturno-umjetnička društva iz Čapljine i okolice, naglasio je Brajković.

Toga dana velika povorka od 1.500 maskiranih sudionika kretat će se ulicama Čapljine do Trga kralja Tomislava, gdje će početi tradicionalni program primopredaje gradske vlasti.

Maškare uzimaju vlast u svoje ruke i podižu karnevalsku zastavu. Slijedi podizanje optužnice protiv ‘Marka Krnjevala’ za sve ono što u protekloj godini nije bilo dobro. Nakon toga slijedi program sudionika ‘Karneval festa – 2024.’ Trebižat–Čapljina, kao i zabavni program, otkrio je on.

Na pokladni utorak, 13. veljače, organiziraju se završne maškare kada sudionici vraćaju ključeve grada i idu na prijam kod gradonačelnika Čapljine koji je tradicionalno pokrovitelj ove manifestacije.

Navečer u 19 sati u Trebižatu organiziramo suđenje gdje imamo uloge sudaca, branitelja, tužitelja, porote i dr. Nakon suđenja slijedi spaljivanje ‘Marka Krnjevala’, a potom i bal pod maskama. Tada spremamo veliku zabavu uz Tamburaški sastav ‘Dukati’, a podijelit ćemo i nagrade za najbolje maske, zaključio je.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.