Male tajne velikih ljubavi: Četiri stvari koje sretni parovi redovno rade

U vezu treba ulagati. Da bi vaša ljubav opstala morate se svaki dan truditi i pokazivati bar male znakove pažnje.

U zdravim vezama partneri ne čekaju posebnu priliku kako bi pokazali svoju zahvalnost, ljubav i naklonost, već iskreno uživaju radeći lijepe stvari jedno za drugo bez nekog posebnog razloga.

Ovo su neke od stvari koje redovno rade jedni za druge:

Aktivno komuniciraju

Što to točno znači? Naime, ljudi koji su u sretnim i uspješnim vezama zaista čuju što im njihovi partneri govore. Čuju što žele, što ih tišti, ali čuju i one naizgled nebitne stvari koje im druga strana priča. Osim toga, znaju da bez ustručavanja mogu pozvati svog partnera u bilo koje doba dana i noći.

Pozivi poput: “Upravo sam stigla” ili “Da li ti treba nešto iz radnje?” Poruke poput: “Baš razmišljam o tebi” ili “Dogodilo mi se nešto presmiješno” imaju uvijek isti rezultat: Osjećaj povezanosti, osjećaj da ste ključan dio nečijeg života, objašnjava bračna i porodična terapeutkinja Winifred M. Reilly.

Daju komplimente

To ne mora da bude ljubazan kompliment da ste najbolja žena na svijetu, ali čak i usputni komentar koji prepoznaje nečiji doprinos, kao “izvrsna večera” ima veliki značaj na odnos, objasnila je Samantha Rodman, psiholog i stručnjak za veze.

Ne skrivaju emocije

Kada jedan od partnera osjeća da treba da “izvlači” misli i emocije od drugog, takav odnos može da bude veoma otuđen, smatra Samantha Rodman, prema kojoj je upravo otvoren razgovor o sopstvenim emocijama i mislima ključan za sretnu vezu, prenosi Index.hr.

Ne zaboravljaju “volim te”

Sretni parovi to čine bez razmišljanja, bez posebnog razloga, onda kada se to od njih uopće ne očekuje. U mnogim odnosima “volim te” dolazi više od jednog partnera nego drugog. Tipično jedan vodi, a drugi slijedi. Prečesto čujem izgovor, “ne želim da te riječi previše koristim”. U sretnim odnosima, oba partnera iniciraju to govoreći i zaista to misle kad izgovore, objasnio je Kurt Smith, bračni terapeut.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.