“Mala liska” cijelom glumačkom ansamblu predstave “Mirna Bosna”

U konkurenciji 15. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska 2018”, u Narodnom pozorištu Mostar izvedena je predstava Kamernog teatra 55 iz Sarajeva “Mirna Bosna”, a stručni žiri koji radi u sastavu Zijah A. Sokolović, Nedžad Begović i Atilla Aksoj, po prvi put je “Malu lisku” za najboljeg glumca / glumicu večeri dodijelio cijelom glumačkom ansamblu predstave.

U predstavi “Mirna Bosna” po tekstu Borisa Lalića, u režiji Saše Peševskog, igraju Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo i Davor Golubović. Stručni žiri ovu je odluku donio jednoglasno, pa su svi zajedno i izišli na sceni Narodnog pozorišta Mostar i obrazložili svoju odluku.

Hvala na divnoj predstavi! Ovo je pobjeda pozorišta, ali još više pobjeda glumaca i jedne glumačke igre. Mi kao žiri vam čestitamo na jednoj fascinantnoj predstavi. Ono što se čini žiriju je da ponekad okviri konvencije umjetnosti glumca i umjetnost pozorišta moraju da se prevaziđu i ponekad poništi. Bez obzira što se po zakonu Festivala može dodijeliti samo jedna ‘Mala liska’, postoje neke situacije kad se to pravilo mora poništiti u ime glumačke igre i u ime umjetnosti. Žiri je mišljenja da su sva četiri glumca zaslužila nagradu i donio je jednoglasnu odluku da Festival ovu jednu ‘Malu lisku’ podijeli na četiri i dodijeli četiri Liske, rekao je predsjednik žirija Zijah A. Sokolović, a publika je njihovu odluku i cijeli ansambl nagradila višeminutnim pljeskom.

Druženje je nastavljeno uz glazbu uživo u izvedbi članova Rock škole Mostar, a uz tortu  smo proslavili i rođendan člana stručnog žirija Atille Aksoja, što je bilo posebno iznenanđenje večeri.

U utorak, 24.04. u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar Sarajevski ratni teatar (SARTR), Sarajevo izvodi predstavu  “Jedvanosimsoboakalomistobo“, nastalu u režiji Aleša Kurta, koji je zajedno sa Nejrom Babić autor teksta.

U srijedu, 25.04. u programu “Mostarske liske 2018” je predstava “Ustav Republike Hrvatske” Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Predstave se izvode svaku večer u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar. 15. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska” ove se godine održava pod sloganom “Energija osporavanja: ko se to tamo smije?”. Generalni sponzor je BH Telecom, a službeno piće Festivala je Sensation!

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.