Maksimalna mirovina vojnika 410 KM, a generala 1.450 KM

Nakon što je u četvrtak povučen s dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, Prijedlog zakona o povoljnom umirovljenju branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata će na današnjem sastanku u Vladi FBiH biti ponovo predmetom rasprave.

Dnevni Avaz u današnjem broju objavio je neslužbeno izvješće mirovina za pojedine vojne činove, predviđen po koeficijentima iz prijedloga zakona, oko čega će se najviše “lomiti koplja”.

Kako je predviđeno ovim zakonskim rješenjem, minimalna mirovina vojnika iznosit će 310, a maksimalna 410 KM. Minimalna mirovina za čin narednika 377 KM, a maksimalna 538 KM.

Za čin bojnika predviđena je minimalna mirovina od 578 KM, a maksimalna od 828 KM. Brigadiri i generali bojnici imaju minimalne mirovine od 696, odnosno 928 KM, a maksimalne od 994, odnosno od 1.325 KM. Najviše mirovine imali bi generali pukovnici, i to mirovine do 1.450 KM. Minimalna mirovina dobitnika najviših ratnih priznanja iznosila bi 725, a maksimalna 1.035 KM.

Istovremeno, kako piše Dnevni Avaz, federalni premijer Nermin Nikšić, resorni ministar Zukan Helez te ministar financija Ante Krajina će o ovom pitanju danas razgovarati s predstavnicima svih braniteljskih udruga, zatim vojnih osiguranika i ostalih kategorija kojih se ovaj zakon dotiče da bi našli najbolje riješenje prije nego što on 12. travnja ponovo bude na sjednici Parlamenta FBiH.

Sastanku će nazočiti i predstavnici parlamentarnih stranaka u Federalnom parlamentu, a pozvana je i delegacija MMF-a u BiH.
Inače, 12. travnja može se smatrati posljednjim rokom za Federaciju da spasi kreditini aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), tako da bi on mogao biti odobren na sjednici Izvršnog odobora ove financijske institucije koja se očekuje krajem mjeseca.

Međutim, današnja rasprava o ovom reformskom zakonu, koji je uvijet MMF-a za kredit BiH, mogla bi biti dosta burna s obzirom na činjenicu da je na njega samo na Parlamentu uloženo više od 100 amandmana, dok je, prema neslužbenim informacijama, od udruga stiglo više od 1.000 primjedbi.

Prema okviru koji je u razgovoru s Vladom definirao MMF, za novi zakon o povoljnom umirovljenju predviđena je proračunska stavka od 197 milijuna KM. Zbog ovakvog okvira će, kako tvrde u Vladi, biti dosta teško povećati koeficijente za mirovine za pojedine činove, a da se ne smanjuju drugi. (Fena)

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

6 komentara

  • em im je beneficiran staž, em ništa ne rade, em im je mozak nulta točka. ja moram raditi, “proizvoditi” lovu koju će oni bezze trošiti na metke, hranu, specijalnu odjeću itd i onda ranije u mirovinu… od čega me čuvaju? kad je snijeg pao nigdje ih, kad su poplave nigdje ih, kad se nešto gradi, kad treba nekoga spašavati, kad su neredi nigdje ih ili su oni ti koji prave nerede! gdje je tu pravda za nas?

  • koji generali sve ulizice i dupelisci sama činjenica da ovako tretiraju razliku plaće sve govori da su doista nemoralni i nedostojni zvanja general

  • za freda ne davi kad rat završi i kad se nađeš na vjetrometini bez kune u džepu nije u modi
    domovina bi sama trebala ko svugdje u svijetu da nagrađuje svoje borce a ne kao kod nas da ih osuđuje i zatvara a krvike nagrađuje to je pokvarena osobina hrvata svi agresori kroz povijesta na ove prostore su zbrinuti samo su rodoljubi zakinuti imam i bezbroj na listi

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.