“Makedonski slavuj”: Deseta godišnjica smrti Toše Proeskoga

Najpopularniji makedonski pjevač Toše Proeski stradao je u prometnoj nesreći koja se dogodila prije deset godina u Novoj Gradiški.

Proeski je poginuo 16. listopada 2007. u 26. godini života u nesreći u Hrvatskoj dok je bio na putu iz Skoplja prema Zagrebu.

Makedonska televizija prekinula je emitiranje programa kako bi objavila vijest o njegovoj smrti. U toj je zemlji 17. listopada proglašen Danom žalosti, a vjerni obožavatelji su se širom regije od voljenoga umjetnika opraštali na razne načine. Toše je pokopan u rodnom Kruševu uz najviše državne počasti, a sahrani je nazočilo nekoliko desetaka tisuća ljudi, piše N1.

Toše Proeski rođen je 1981. godine, a s pet godina počeo je nastupati. Prvi nastup mu je bio na popularnom dječjem festivalu Zlatno Slavejce, a pjevao je na svom rodnom jeziku. Glazbeni talent naslijedio je od oca Nikole i majke Domenike. Do diplome su mu nedostajala samo dva ispita. Glazbenim finesama podučavao ga je profesor William Riley u New Yorku, gdje je išao na glazbeno usavršavanje. Kod istoga učitelja je u svoje vrijeme išao i jedan od tri tenora – Luciano Pavarotti.

Od 1997. godine je bio stalna pojava na makedonskoj sceni pop glazbe, a 2004. godine predstavljao je Makedoniju na Euroviziji i proglašen je ambasadorom UNICEF-a zbog svoga humanitarnoga rada.

Tijekom svoje karijere objavio je sedam albuma. Bio je popularan na cijelom Balkanu i zvali su ga “makedonski slavuj“.

Njegov posljednji album “Igra bez granica” izašao je samo dva tjedna prije njegove tragične smrti.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.