Makarski gradonačelnik traži pomoć – Uništit će nas apartmanizacija

Makarski gradonačelnik Zoran Paunović poručio je u petak da ako se ne izmjene zakoni, komunalna infrastruktura neće izdržati već će ih uništiti novi val apartmanizacije.

Zbog toga je zatražio pomoć Ministarstva turizma.

Paunović je podsjetio da je Makarska jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji se angažirao i poslao konkretne primjedbe na nacrt novog zakona, ali ni jedna nije uvažena.

Apelirao je na ministarstvo da posebnu pozornost obrati na gradove koji na papiru imaju visok indeks turističke razvijenosti, a u stvarnosti će im trebati velika pomoć kako bi turizam učinili održivim.

Kako bismo promijenili trendove i uveli red u prostor trebat će nam značajna financijska sredstva, a ako Makarska bude kategorizirana kao turistički visoko razvijena neće moći privući novac nužan za pokretanje promjena, kaže Paunović.

U procesu smo izmjena Prostornog plana, koji će dovesti do ukidanja višestambenih građevina i spašavanja preostalog prostora, inače možemo očekivati novi val apartmanizacije. Na ministarstvu je velika odgovornost jer bez njihova pozitivnog mišljenja ne možemo usvojiti konačan prijedlog plana, rekao je.

Neven Ivandić iz Instituta za turizam i autor studije kaže da je Makarska među prvima u Hrvatskoj izradila studiju turističkog nosivog kapaciteta grada, koja je pokazala da ako se postojeći trendovi nastave komunalna infrastruktura neće izdržati.

Trenutno su Makarani i njihovi gosti zadovoljni kvalitetom života, ali u slučaju izgradnje novih stambenih jedinica, promet u mirovanju, opskrba vodom, javna odvodnja, sve će biti ugroženo, upozorio je Ivandić.

Preliminarni rezultati Studije turističkog nosivog kapaciteta grada Makarske pokazali su kako za vrijeme špice sezone u gradu živi 2,2 posjetitelja po stanovniku.

Više od polovice stambenih jedinica u Makarskoj nije stalno naseljeno, šest od deset Makarana smatra kako postojeća izgrađenost nije prihvatljiva, a od 2017. do 2021. površina izgrađenih stanova je 2,2 puta veća od one u razdoblju od 2012. do 2016.

Jednako zabrinjavajuće, procjenjuje se da ima 10.000 neprijavljenih komercijalnih ležajeva, piše Hina.

Direktor TZ objasnio kakav zaokret Makarska radi u turizmu

(www.jabuka.tv / Foto: adria-dnevnik.hr)

15 komentara

  • U ogromnom nedostatku radne snage koji će biti sve veći i veći problem apartmanizacija je spas jer ne traži puno radnika a donosi dobre prihode

  • Makarska je odavno izgubila svoju ljepotu i čistoću zbog prenapučenosti i tajkuna koji su bez reda i zakona sve betonizirali i uništili.Prije rata je to bilo simpatično mjestašce s dušom.Danas je jako loš izbor za ljetovanje.

  • A sve of racunate samo o Apartmanima Bila sam u Makarskoj plaza ispod velikog sumskog parkiralista nigdje Wc nigdje Kabila za presvuci Zena sa troje djece treba tradition gdje ??? A za Lezaljke ste dozvolili 20.E ura po komadu pro mislite dobro za sljedecu godinu Gradonacelnik Sirokobrijezanka?????
    A

  • Gradonacelnik ja napraviteWc i kabine. Za presvuci se nigdje nista samo su lezaljke 20 Euro to moze pricate o nekoj strukturi

  • Podrška poznaniku Zoranu, sada gradonačelniku Makarske, od frenda iz Zagreba, s faksa, dobar čovik i lik, sad koliko će se moć nosit sa svime što je pred njim to je druga priča. Jer Makarska ima ogroman turistički skok u posljednjih deset petnaest godina, možda i najveći u Hrvatskoj. Treba to dobro izorganizirat i posložit.

  • Gradonačelniče, u Makarskoj derete goste i probate im iščupati svaki cent, a usluge ispod svake razine. Plus najskuplje parkiranje na Jadranu.

  • Odavno je makarski gradonačelnik (ili gradonačelnica, ne sjećam se) obećao besplatni internet. I – nigdje ništa.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.