Majka Jasminka: Svaki dan je izazovan, ali najvažnije je da nitko nije bolestan – Jabuka.tv

Majka Jasminka: Svaki dan je izazovan, ali najvažnije je da nitko nije bolestan

Ima li većega blagoslova od dolaska djeteta u obitelj?, bila je rečenica kojom je fra Ivan Penavić započeo obred krštenja jučer u crkvi Bezgrešnoga začeća Blažene Djevice Marije u Posušju, kada je krstio, među još troje djece, i deseto dijete u obitelji Begić.

Mlada obitelj Franje i Jasminke Begić iz Posušja je krstila svoje deseto dijete, malu Mariju, a kum na krštenju bio je Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a.

Mi kažemo kako je osnova našega društva obitelj, a osnova obitelji je svako dijete. Posušje je među rijetkim općinama koje imaju veliki broj djece, što je veliko ohrabrenje, ali i odgovornost za roditelje. Ja sam na ovaj dan ponosan i počašćen što sam krsni kum desetom djetetu ove obitelji, kazao je predsjednik Čović.

Dodao je kako je ovo drugo kumstvo u Posušju u ovakvom slučaju mnogobrojne obitelji jer je prije nekoliko godina u još jednoj obitelji Begić bio kum na krštenju, također desetom djetetu.

Čestitam svim roditeljima koji su ovom prilikom krstili svoje dijete, ali čestitam i ovoj župnoj zajednici jer je rijetkost da neka župa na razini godine ima 160 do 170 krštenja, kazao je Čović.

Obitelj Begić jedna je od najbrojnijih mladih obitelji u općini Posušje.

Čović kum na krštenju desetog djeteta obitelji iz Posušja

Najstarije dijete, sin Mario, ima 21 godinu, dok je, uz jučer krštenu malu Mariju, u obitelji Begić sada podjednak broj muške i ženske djece. U subotu na ručku koji su upriličili za rodbinu i prijatelje u dvorištu svoje kuće bilo veselo, piše Večernji list BiH.

Kod nas je uvijek veselo i gužva, uglas govore djeca iz ove obitelji. Kućanski poslovi, koji se vrte oko pripreme jela i pranja odjeće, ovoj majci ispune cijeli dan.

Najveći izazov je razvrstati čarape nakon sušenja, u smijehu govori baka Ana koja povremeno pomaže obitelji.

Svi su zadovoljni, slažu se i vole bebe, a u kućanskim poslovima svi pomažu, dodala je baka Ana.

Još uvijek su sva djeca s nama, troje ih radi, četvero ide u školu, a troje su mališani do pet godina. Svaki dan je izazovan i pun posla, ali sve to prođe. Najvažnije je da nitko nije bolestan, skromna je majka Jasminka. Dodaje kako se novog života ne treba bojati.

U obitelji Begić trenutačno radi otac i troje punoljetne djece, a žive na srednjem katu obiteljske kuće u kojoj, uz njih, na druga dva kata žive Franjina braća sa svojom djecom.

Možda je zanimljivo reći kako u našoj obiteljskoj kući ukupno živi čak 19 djece, kazuje nam 19-godišnja Ivana, treće dijete u ovoj mnogobrojnoj obitelji. Kazuje nam još jedan zanimljiv podatak.

Naime, u Ulici Tina Ujevića u Carskom Gaju u Posušju, gdje se nalazi obiteljska kuća Begić, čak je 80 djece ispod 18 godina.

Dok svi demografski podaci pokazuju kako naš narod izumire, ovakve obitelji su vrijedne pozornosti i divljenja zbog požrtvovnosti i hrabrosti koju daju, a svima nama mogu poslužiti kao primjer i kao nada da je moguće i da se ne trebamo plašiti života. U suvremenom dobu koje je ispunjeno materijalizmom, individualizmom i sebičnošću treba odati priznanje ovoj obitelji, a osobito ovoj majci.

Upravo zato Općina Posušje je, na prijedlog općinskog načelnika, predložila hrabru majku da ove godine bude dobitnica Zahvalnice općine Posušje, koja joj je dodijeljena ove srijede na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća općine Posuše, što je izazvalo glasan i dugotrajan pljesak za hrabrost ove majke.

Iznimno ohrabrujući za općinu Posušje su i podaci o broju djece koja ove školske godine kreću u prvi razred osnovne škole. Tako su sve četiri osnovne škole na području općine Posušje ove godine prilikom upisa u prve razrede zabilježile porast od ukupno 39 učenika.

Tako je u sve četiri osnove škole u Posušju – OŠ Ivana Mažuranića, OŠ Ante Brune Bušića, OŠ Franice Dall’ere i OŠ “Vranić” – ove godine upisano ukupno 220 prvašića, dok je godinu ranije u te četiri škole bio upisan 181 prvašić.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Ovo je samoreklama zna se koga.A o ovoj obitelji i slićnim obiteljima nakon ove vijesti nitko više neće misliti nego ih čeka teška borba za koru kruha.I sam sam tako odgojan pa vrlo dobro znam kroz što će morati prolaziti ova djeca.Samo za razliku od prije 40. godina danas im je i gore jer su razlike među ljudima ogromne a košta zdravstvo,školstvo itd..
    Prestanite glumatat, nego imam konkretan prijedlog našoj Županiji .Sve obitelji,ako su roditelji ispod 50 godina ( sada i u buduće) a imaju petoro i više djece dodjeli stan i to od 70 do 120 m2. To bi nam doprinijelo u budućnosti više od ikakvog ispraznog slikavanja i kwazi brige o natalitetu i bezveznom naklapanju o pronatalitetnoj politici.Trenutačno to nije veliki broj obitelji a dao nam dragi Bog da to urodi plodom pa da se to utrostruči za desetak godina.Takvu mjeru bi pomogla i RH siguran sam.

  • Da je normalna drzava ova obitelj bi trebala imati besplatan vrtic, knjige, prevoz u skolu, zdravstveno i ova majka 2.000 km mirovinu dok je ziva…

  • Mislim da je ovo majka svettost. Nije ona razmišljala kad ih je nosila šta će joj ko dati, niti šta ima. Već, je rađala svoju začetu djecu i nije ih brojala. Svaka čast, i ima Boga, ne bojte se. Bog neka čuva i blagosivlje i nek’ im da mir. Šta će bogatstvo i bilo šta , ako se nema mira.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.