Majka ISIL-ovke podrijetlom iz BiH tužila Austriju

Majka nesretne djevojke je u tužbi navela da je država trebala spriječiti djevojke da otputuju.

Austrijski vrhovni sud odbio je tužbu majke Sabine Selimović, jedne od dvije djevojke bh. podrijetla koje su 2015. napustile obitelji u Beču da bi se pridružile džihadistima u Siriji.

Sa samo 15 godina Sabina i njena drugarica Samra Kešinović su zrakoplovom otputovale u Tursku, odakle su nastavile u Siriju, gdje se Sabina udala za džihadistu. Dok se Samri izgubio svaki trag, Sabina je u veljači napunila 20 godina.

Majka nesretne djevojke je u tužbi navela da je država trebala spriječiti djevojke da otputuju. Ona je za austrijski “Prese” izjavila da joj ni danas nije jasno kako su maloljetnice uopće mogle napustiti zemlju, jer je granična policija trebala ih zadržati i vrati kući. Njen odvjetnik kaže da je trebalo provjeriti da li one “napuštaju zemlju protiv volje staratelja”.

Austrija je odbacila optužbe, uz obrazloženje da maloljetnicima u načelu nije zabranjeno da svojom voljom napuštaju državu. Budući da u zakonu nije precizno definiran ovakav slučaj, spor je prešao više instanci da bi završio u Vrhovnom sudu, koji je odbacio tužbu, uz sljedeće obrazloženje:

Prema Šengenskom sporazumu, granična policija je dužna da detaljnom provjerom putnih isprava i ostalih putnih dokaza utvrdi jeli maloljetna osoba napušta zemlju protiv volje staratelja, ali je prihvatljiv stav da je provjera o suglasnosti staratelja potrebna samo u slučaju sumnje, koje u danom slučaju nije bilo. Činjenica da je 15-godišnja kćerka tužiteljke imala putovnicu i vizu, ukazuje na suglasnost roditelja, ocijenio je Vrhovni sud, prenosi portal 24sata.hr.

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.