Mađarska diže ogradu prema Hrvatskoj, Slovenci ukidaju Schengen – Jabuka.tv

Mađarska diže ogradu prema Hrvatskoj, Slovenci ukidaju Schengen

Mađarska će podići ogradu uzduž granice s Hrvatskom, izjavio je u srijedu mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru za austrijski dnevni list Die Presse.

“Podići ćemo ogradu i na nekim mjestima na granici s Hrvatskom”, kazao je Orban te dodao da je donesena odluka i o podizanju ograde na granici s Rumunjskom.

Postaje prilično gadno

Nakon što je Mađarska u utorak zatvorila svoju granicu prema Srbiji na kojoj je izgradila ogradu kako bi spriječila ilegalne ulaske migranata i izbjeglica oni su se okrenuli Hrvatskoj kao ruti na svojem putu u bogate zemlje poput Njemačke i Švedske.

“Ovdje postaje prilično gadno”, kazao je Ahmad, 58-godišnji trgovac iz Bagdada koji je došao na službeni granični prijelaz u Šidu, ali je uskoro shvatio da ima više šansi ući u EU preko srbijanske granice s Hrvatskom.

“Čim smo čuli o pravcu kroz Hrvatsku nismo se dugo premišljali. Želim stići u Švedsku kako bih se tamo našao s ostatkom obitelji. Nadam se da će Hrvatska s nama bolje postupati”, kazao je Ahmad, prenosi Hina.

Prebacivanje problema na Hrvatsku

Nakon što je Mađarska blokirala svoju granicu, migranti koji su razasuti diljem Balkana sada traže nove rute, moguće kroz Hrvatsku ili Rumunjsku, jer su obje članice Europske unije iako nisu dio Schengena.

Rumunjski premijer Victor Ponta prisjetio se najmračnije razdoblja na europskom kontinentu.

Ograde, psi, policija i puške, ovo izgleda kao Europa 30-ih. I da li smo tako riješili problem izbjeglica? Ne, nismo. Podizanje ograda samo znači prebacivanje problema na Hrvatsku, Srbiju i Rumunjsku”, rekao je Ponta.

Inače, u Hrvatsku je srijedu do večernjih sati ušlo gotovo 1.200 migranata. Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je kako se Hrvatska se može nositi s nekoliko tisuća migranata, ali ne i s desecima tisuća ljudi te bi u tom slučaju zatražila pomoć europskih i izvaneuropskih zemalja.

Hrvatska ograničena

“Ako ti brojevi prijeđu tisuće, mi se s time sada možemo nositi, ali s desecima tisuća naprosto ne možemo, nemamo kapaciteta”, kazala je Pusić u razgovoru za Dnevnik HTV-a.

Istodobno Slovenija je najavila kako će u srijedu od ponoći uvesti pojačani nadzor na svojoj granici s Mađarskom i privremeno suspendirati Schengenski režim. Potvrdili su to slovenski premijer Miro Cerar i ministrica unutarnjih poslove Vesna Gjerkeš Žnidar.

Slovenska ministrica unutarnjih poslova izjavila je da je sada teško predvidjeti kada bi migranti koji su ušli u Hrvatsku mogli pojaviti na granici sa Slovenijom, i protiv je toga da se organiziraju koridori kroz Hrvatsku i Sloveniju kojima bi migranti išli prema svom željenom cilju Austriji i Njemačkoj.

“U ovom trenutku je neizvjesno točno reći koliko bi izbjeglica moglo doći u Sloveniju i kada. Od Hrvatske očekujemo stvarnu kontrolu naše međudržavne granice i uvažavanje pravila Europske unije”, kazala jeu razgovoru za Slovensku televiziju.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Svaka čast Mađari ,prepoznali ste prave probleme sa ovim izbjeglicama. Hrvatska vlada glumi finoću,gostoljubivost a to će joj se obit od glavu već u ovih naredni 30 dana,Oni se zgražavaju na Mađarsku policiju koja koristi policajca kao živi štit,stavlja ograde i slično.Mađari su već juče vidjeli da se ne radi o napaćenim izbjeglicama nego o ekstremnim skupinama muškaraca koji su u dobroj fizičkoj spremi i napadaju Mađarsku policiju u njihovoj državi kamenicama i raznim predmetima.Milanović i Ranko Ostojić su bili puno brutalniji sa svojom policijom na branitelje u Savskoj koji su većinom 100 postotni invalidi.Ostojiću za razliku od branitelja koji su stvorili RH-u i dali dio svojih tjela ove izbjeglice će ti pokazati brzo stvarnu sliku njihovog nauma i osobnosti,zato pripremi udbašku policiju jer ovo nisu 100 post.invalidi i branitelji,nego spremni i obučeni za sve vrste nasilja.Naravno ovdje mislim na punoljetne i sposobne muškarce,koji će zloupotrijebit žene i djecu u svojim nakanama.Da te vidimo Milanoviću u vanrednim situacijama,lako je prdit iz fotelja udobni.Evo ne puca nije rat snađi se i zaštiti građane RH-e i granice RH-e.Počinjemo se osjećati nesigurno u svojoj domovini.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.