M.T. Abraham ulaže 63 milijuna KM u proizvodnju solarne energije u Mostaru

M.T. Abraham Group najavila je ulaganja od 32 milijuna eura u proizvodnju električne energije koristeći snagu sunca na području Mostara kako bi smanjila troškove proizvodnje u tvornicama Ljevaonici i Anodama mostarskoga Aluminija koje su u najmu te izraelske kompanije.

Prema navodima iz mostarske kompanije, ulaganjem u solarnu fotonaponsku elektranu Aluminij će u sklopu M.T. Abraham Group zadovoljiti potrebe za električnom energijom Ljevaonice, Anoda i upravne zgrade. Solarna fotonaponska elektrana trebala bi proizvoditi više od 68.000 MWh godišnje, što je dovoljno za potrebe Aluminija.

Radi se o investiciji većoj od 63 milijuna maraka (oko 32 milijuna eura).

Mostar i područje Hercegovine ima više od 280 sunčanih dana te velike neiskorištene površine zbog čega je isplativo instaliranje solarnih fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne i toplinske energije.

U M.T. Abrahamu i Aluminiju navode kako će izgradnjom fotonaponske elektrane značajno smanjiti troškove električne energije.

Inače, M.T. Abraham Group je tijekom 2020. ponovno pokrenuo proizvodnju u mostarskome Aluminiju nakon što su njegovi pogoni ugašeni u ljeto godinu dana ranije zbog velikih dugovanja.

(Hina | Foto: Aluminij)

11 komentara

  • I rijesen Problem. Gdje Su nasi mozgovi i manageri bili, ne bi da su Fotonaponske neka mudrost, sad se odjednom sjetili ima sunca u Mostaru. Sad ce nasi glupani s parama isto pocet gradit solarne.

  • kad tako imate para sto se ne uveze staz bivsim radnicima pa moraju sudom da traze svoja prava gdje nesta onoliki dug aluminija pojela maca opet neki lopovluk hdz.

  • A hoće li biti titula i festivala, poslastica za sladokusce, glazbeno-scenskih spektakla i uspješnica?

  • Projekt HDZ mafije , sve prodaj i unisti. Aluminij pokrali i opljackali i sa ovim probali zamazati narodu oci i istina sada izasla na vidjelo. Izgubili smo i zemlju i prostor Aluminija. Sad ni to vise nije nase. Dosli pametni ljudi iz vana i suncevu toplotu ce nama masno prodavati. Bravo HDZ.

  • Pa draganov zet BH Hansa dobio je dozvolu za gradnju solara on i šaka ljudi, nemoze to svak dobit.. nebi me čudilo da je on taj koji u Al radi solare..
    još malo dragane sve ćeš Vratit..

  • kakvi bola solari vjetroprdekane su zakon na brigu se gradi 100 vrteški sa ugrađenim česmama dole samo odvij i pare ispadaju lezi do podne i u fokus na kavu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.