‘Lutka 2’:U BiH kreće istraga protiv visokih dužnosnika ministarstva obrane i političkih stranaka!

NEDAVNO uhićenje tridesetak bosanskohercegovačkih mafijaša moglo bi se uskoro pretvoriti i u prvorazrednu političku aferu u susjednoj državi. Uz skupinu kriminalaca uhićenih zbog međunarodnog šverca i naručenih likvidacija istraga veže i niz političara, te dužnosnika financijskog sustava BiH. Istražitelji sumnjaju da su u krijumčarsku hobotnicu kojoj je na čelu bio odbjegli narko-boss Naser Keljmendi bili uključeni i predstavnici političke i bankarske elite BiH ali i drugih država regije.

Prema Indexovim izvorima bliskim istrazi, pod lupom Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA našli su se i visokopozicionirani dužnosnici iz Ministarstva obrane Federacije BiH, Središnje banke BiH te aktualni predsjednik jedne od velikih političkih stranaka.

Neki od njih i ranije su spominjani u aferama s krijumčarenjem oružja, dok su neka imena iskrsla tek tijekom nedavnih uhićenja i pretresa stambenih i poslovnih objekata u vlasništvu zločinačke organizacije Nasera Keljmendija. Istražitelji SIPA-e nastoje provjeriti sumnje o vezama pojedinih BiH političara s mafijaškim podzemljem, na čemu inzistiraju i inozemni partneri u jednoj od najvećih antimafijaških akcija na prostoru bivše Jugoslavije.

Krijumčarenje droge, oružja i pranje novca na području BiH, Crne Gore i Kosova od posebnog su interesa istražiteljima američke DEA-e, budući da je administracija predsjednika Baracka Obame dvojicu najvećih balkanskih dilera Nasera Keljmendija i Darka Šarića uvrstila među osobe opasne po sigurnost SAD-a.

Istragu već duže vrijeme provodi SIPA, a u akciji kodnog imena “Lutka” sudjelovali su i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske te MUP Kantona Sarajevo. Tijekom istrage u potpunosti su rasvijetljena ubojstva Ramiza Delalića Ćele, Borisa Govedarice i Rade Magazina, te atentati na Đorđa Ždralu od kojih se većina pripisuje grupaciji Nasera Keljmendija.

Vlasti BiH najavile su skoro raspisivanje tjeralice za Keljmendijem koji se, navodno, skriva na području Crne Gore i Kosova gdje uživa potporu političkih vlasti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.