Lukomir: Trojica lopova boravila u napuštenom selu i opljačkala kuće

Deset kuća u, preko zime napuštenom i zaključanom Lukomiru, obijeno je i opljačkano na kraju stare godine, a provalnici su odnijeli brojne etnografski vrijedne rukotvorine, među ostalim ručno vezene narodne nošnje i pletene čarape karakteristične za bjelašnička sela.

Polupani su prozori, razvaljena vrata na desetak kuća, a prema tragovima u snijegu moglo se zaključiti da su provalu izvršile tri osobe koje su, očito je, duže boravile u kućama. Nađene su prazne boce, zaprljano suđe, opušci od cigareta, a ostavljeno je u jednoj kući žensko rublje, kaže u izjavi za Fenu Mujo Masleša, jedan od stanovnika Lukomira iz čije je kuće, između ostaloga, ukradeno stotinjak pari ručno pletenih vunenih čarapa.

Na pitanje kako su saznali za pljačku, Masleša kaže da su njegova sestra i zet u subotu, pretposljednjega dana stare godine otišli u Lukomir da obiđu kuće, da vide da nisu vodovodne cijevi ili krovovi zbog snijega i vjetra oštećeni, kako inače svih prethodnih zima prakticiraju da povremeno netko od stanovnika sela ode i vidi da nema kvarova.

Vidjeli su najprije tragove u snijegu, a onda obijene kuće, polupane prozore, pojašnjava Masleša, koji je poslao i fotografije iz Lukomira nakon što su kuće obijene.

U utorak su u Lukomir išli i drugi stanovnici, i uglavnom iz svih kuća su odnesene ručno pletene čarape, pape, narodna nošnja, a posebna šteta je što te rukotvorine imaju etnografsku i tradicijsku vrijednost. Policiji su prijavili provalu kuća, ali im je rečeno da ako ne mogu s automobilima stići do sela, ne mogu ni očevid izvršiti.

Do Lukomira se može stići pješice iz Umoljana ili Čuhovića, a do tih sela se može autom doći. Do sada, a to je prethodnih šest zima, svih 22 kuće u Lukomiru su bile zaključane, ali nisu imali probleme kakve su sad doživjeli.

Na izmaku stare godine pljačkaši su po snijegu i pješice stigli u Lukomir na 1.495 metara nadmorske visine da bi, pored znatne materijalne štete, pričinili vlasnicima kuća velike nevolje, kaže na kraju razgovora Maselaša.

Zbog snježne blokade i neprohodnoga puta, stanovnici Lukomira sedmu zimu zaredom napuštaju selo i do kasnoga proljeća borave u Tarčinu, Hadžićim, Vlakovu i drugim naseljima u okolini Sarajeva. Selo su ove zime napustili krajem studenoga.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.