Lučić: Bošnjaci Federaciju pretvaraju u svoj entitet, ali Hrvati neće pokleknuti

Ivo Lučić, Milijan Brkić, Armin Hodžić, Ivo Jelušić, Kasim Trnka i Vlado Rogić bili su gosti posljednje emisije HRT-a “Otvoreno“, urednika i voditelja Mislava Togonala.

Za mjesec dana ističe rok za registraciju glasača na općim izborima u Bosni i Hercegovini. Hoće li predstavnike Hrvata birati Bošnjaci? Treba li mijenjati Izborni zakon? Kakvo je sigurnosno stanje u BiH koju su preplavili migranti? Koje bi bilo idealno rješenje za ravnopravne odnose triju naroda u BiH?

Na ta i brojna druga pitanja odgovore su u emisiji urednika i voditelja Mislava Togonala pokušali dati gosti – potpredsjednik Hrvatskoga sabora, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, Ivo Lučić s Hrvatskog instituta za povijest, glavni tajnik SDA Hrvatske Armin Hodžić, član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić, stručnjak za ustavno pravo Kasim Trnka i Vlado Rogić iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Ivo Lučić s Hrvatskog instituta za povijest rekao je kako je njemačka predsjednica Angela Merkel žrtva vlastite politike.

Ona je prije par godina otvorila vrata ove migrantske krize jednim, po meni, duboko nesmotrenim pozivom, bez razumijevanja opsega problema koji je bio na vidiku. Otvorila je problem i otvorila je ovu krizu i sada je to izazvalo političke potrese u Njemačkoj. Kriza je promijenila odnose unutar zemlje, a promijenila je i samu Merkel. Niti ona ne govori više ono što je govorila ranije. Ona se našla u jednom raskoraku i ne znam kako će na to odgovoriti, istaknuo je Lučić.

Europa sada ipak poduzima određene korake da zaustavi migrante na granicama Europe. Što to znači za Hrvatsku, to je jedno kompleksno pitanje o kojem bi trebalo puno više razgovarati, rekao je Lučić.

Vezano za BiH, Lučić je istaknuo da BiH već dugo ima političku krizu ali ona je sada postala i ustavna kriza.

Odluka Ustavnoga suda mora se provesti. Nažalost, Daytonski sporazum, čiji je jedan aneks Ustav BiH, mijenjao se do sada nebrojeno puta, silom su se nametale neke odluke, pa tako i ova izborna pravila. Vodeće stranke u BiH, pet bošnjačkih stranaka, ta izborna pravila ne žele mijenjati. Meni se čini da su oni krenuli u pretvaranje Federaciju u svoj entitet, dok Republiku Srpsku neće dirati, jasan je bio Lučić.

Hrvati u BiH neće pokleknuti. No, ovo je prvenstveno teška kriza države, dovodi u pitanje legitimitet i legalitet, pa i samu opstojnost države, dodao je Lučić, dodajući da će, pod krinkom stvaranja građanske države, Bošnjaci sada birati hrvatskog člana predsjedništva.

Kasim Trnka, stručnjak za ustavno pravo, zamjerio je što se situacija pretjerano dramatizira i čak dovodi u pitanje opstojnost države. Tvrdi da to nije tako.

Naravno da se odluke Ustavnoga suda moraju provoditi, ali treba provoditi i sam Ustav koji ima jasne odredbe o ovoj situaciji, naglasio je.

Vlado Rogić iz Središnjega izbornog povjerenstva BiH kaže da je “presuda Ljubić” izazvala ogromnu pozornost.

Nažalost, i kod nas u Središnjem izbornom povjerenstvu bilo je nekih nelogičnosti. Sada moramo iznaći najbolje rješenje. Nadamo se da će presuda Ljubić ipak biti implementirana. Izbori su raspisani i mi se sada okrećemo poslu provedbe neposrednih izbora, rekao je Rogić.

Član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić istaknuo je kako nije dobro da je hrvatski član predsjedništva izabran glasovima Bošnjaka.

To nije dobro. Bitno je da Hrvati, Srbi i Bošnjaci sami izaberu svoga člana, nije bitno iz koje je on stranke. Ako je on predstavnik određenog naroda, onda je potrebno da ga taj narod i bira, rekao je.

Glavni tajnik SDA Hrvatske Armin Hodžić istaknuo je da neke od izrečenih teza nisu točne. Ustvrdio je da je očito da u BiH postoje neke stranke kojima nije u cilju da se donese novi Izborni zakon prije izbora. Na upit voditelja, rekao je da je u pitanju HDZ BiH. Objašnjava kako će se izbori provesti, ali se rezultati neće moći implementirati, odnosno neće se moći formirati vlast.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

 • TO KRALJU IVO JE UVIK BIO I OSTAO COVIK IVO VRACAJ SE U LJUBUSKI OD KAD TE ZNAM BORIS SE ZA HRVACKI NAROD BEZ DLAKE NA JEZIKU SVAKA TI CAST TAKVI KAO TI NAM TRIBATE ODE

  5
  4
 • Kassno smo upalii( zbog utakmice), ali dovoljno za skuzit o cemu je tema! Mister Lucic , BOG TI DA GLAS, DAR GOVORA: KORISTI GA!! NEZNA SVAK NI IZRAZIT NI SASTAVIT RICI KO VI! NEKA VIDE ONI MUSLICI, da ne mogu kako oce!! Odma one iz Hrvacke::BELUC!!

  8
  4
  • Gospodin Dragan Covic se jedini istinsko zalaze za Hrvate i njihov identitet u BIH i zato svi ga moramo podrzat osim vas par komunjara u svakoj opcini na vas i ne racunamo mi vec unaprijed znamo u svakoj kuci za koga ce ko glasat tako ova šakica jada ove komunjare nam nisu problem nikakav

 • Sve se stavilo u službu stranke. Ivo Lučić,HRT-e,općinski odbori,liječnici,Milijan Brkić,pričaju basne,sve kako bi po tko zna koji put “homogenizirali” Hrvate da svi udare u isti čavao,pa da HDZ-e sa svojim velikodostojnicima i dalje predstavlja ostatke ostataka nekad brojnog naroda!
  Neka hrvatski narod ne zaboravi sve ustupke HDZ-a prema islamskim fundamntalistima i muslimanskoj ekspanzionističkoj politici:
  -Šerif Patković monstrum koji predstavlja “borce” takozvane Armije BiH !
  -Paralelno ministarstvo branitelja-ne postoji
  -Bariša Čolak -očitovanje da je rad tužilaštva izvrstan
  -Stanko Primorac zvani Ćane,platformaš,nepismen, rušio HDZ-e,sad prigrljen zbog uskih interesa,
  -Božo Ljubić-liječnik tzv Armije,legalini kleptoman,razjedinio HDZ-e na dvije stranke
  -najezda muslimanskih zločinaca koje liberalna fukara naziva migrantima
  -podilaženje muslimanima zbog mrvica vlasti
  -general Vlado Šantić-
  -monstrum na slobodi Atif Dudaković
  -monstrum u politici Sefer Halilović
  -Nepotizam unutar hrvatskog korpusa

  i na kraju,nitko se od HRVATSKOH DRAGOVOLJACA nije borio za federaciju već za slobodnu i neovisnu REPUBLIKU HRVATSKU u većim povijesnim granicama,tako da vi koji branite suživot unutar ovog protektorata niste ništa drugo nego izdajnici iz ratno profiterskog klana!

  SMRT BOSNI I HERCEGOVINI- SLOBODA HRVATSKOM NARODU I HRVATSKOJ DRŽAVI

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.