Lovrić: Mostarski polumaraton spoj je kulture, sporta i rekreacije

Mostar će sljedećeg mjeseca okupiti oko tisuću i pol trkača iz cijelog svijeta u sklopu Mostar Run Weekenda, koji će se s ciljem promocije zdravog stila života održati od 20. do 22. ožujka u organizaciji udruge “Zdrav život – Kinezis”.

Imamo četiri odvojena događaja koja su ujedno i povezana. Prvi događaj je Mostarski polumaraton za kojih u ovom trenutku imamo prijavljene natjecatelje iz 29 zemalja. Očekujemo kako će ukupni broj sudionika na polumaratonu, humanitarnoj utrci i dječjoj utrci, koje čine Mostar Run Weekend, doseći brojku od 1.500 trkača, čime bi oborili prošlogodišnji rekord od 1.200 sudionika, kazao je Franjo Lovrić iz udruge Kinezis.

Po njegovim riječima, Mostarski polumaraton projekt je koji povezuje kulturu, sport i rekreaciju.

Staza Mostarskog polumaratona ide preko sedam gradskih mostova povezujući jednu i drugu stranu grada. Trkači startaju s mosta Vojno-Potoci odakle idu prema gradu, a mi smo u stazu pokušali uklopiti neke najljepše dijelove Mostara. Polumaraton završava u centru grada, odnosno ispred tržnog centra Mepas Mall, kazao je Lovrić.

Uz tri spomenute utrke planiran je međunarodna stručna konferencija iz oblasti trčanja na kojoj će predavači iz Hrvatske, Crne Gore i BiH razgovarati o tehnikama, pripremama, ozljedama, motivaciji, kao i prehrambenim navikama i utjecaju trčanja na razne aspekte života.

Konferencija će se održati u petak, 20. ožujka, u Hotelu Mepas, dok su Mostarski polumaraton, humanitarna utrka i dječja utrka na programu dan kasnije.

Načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić kazao je kako Grad Mostar kroz aktivnosti gradskog Sportskog saveza podržava i organizira ovu manifestaciju.

Udruga Kinezis promovira sport, zdrav život, a na neki način i društvenu empatiju, tako da ovaj događaj možemo nazvati festivalom druženja i pozitivne energije.

Isto tako, ove godine dan utrke poklopio se s Međunarodnim danom osoba s Downovim sindromom, pa će sav prihod humanitarne utrke ići za pomoć Udruzi za Down sindrom Mostar.

Ova manifestacija je spoj kulture, sporta, ali i društvene odgovornosti pa ovom prilikom pozivam naše građane da se uključe u utrku te da svi zajedno budemo dobri domaćini našim gostima, istaknuo je Ćorić.

Predsjednik Udruge za Down sindrom Mostar Igor Ledić istaknuo je kako se nekoliko pozitivnih ideja spojilo u lijepu priču mostarskog trkaćeg vikenda.

Rezultat svega toga je humanitarna utrka kojom želimo poslati poruku lokalnoj zajednici i šire da ne postoje drugi i drukčiji nego da smo svi jednaki u različitostima. Ovom prilikom pozivam sve ljude da se pridruže humanitarnoj utrci, a samim tim će pomoći i sportske aktivnosti djece i mladih s Downovim sindromom, kazao je Ledić.

O dječjoj utrci govorio je menadžer Sportskog saveza Grada Mostara Vedran Ugljen, istaknuvši kako je cilj uključiti što više učenika mostarskih osnovnih i srednjih škola te motivirati ih da se bave sportom i fizičkim aktivnostima.

U ove aktivnosti planiramo uključiti što više djece, ali i drugima bih savjetovao da se aktiviraju jer to je korisno za njih, ali i čitavo društvo i okolinu, poručio je Ugljen.

(Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.