Lovačkim društvima u ŽZH dodijeljena lovišta na deset godina – Jabuka.tv

Lovačkim društvima u ŽZH dodijeljena lovišta na deset godina

Predstavnicima osam lovačkih društava s područja Županije Zapadnohercegovačke Ministarstvo gospodarstva ŽZH dodijelilo je sportsko-gospodarska lovišta u zakup na period od deset godina sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o lovstvu FBiH.

Po tim ugovorima, Lovačkom društvu “Mosor“ Široki Brijeg dodijeljeno je u zakup Lovište “Borak”, a Hrvatskoj lovačkoj udruzi „Malič“ Grude Lovište “Grude”. Lovišta “Kravica I” i „Kravica II“ dodijeljena su Hrvatskoj udruzi lovaca „Kravica“ Ljubuški“. Udruzi lovaca „Milan Mikulić – Bikan“ Vir dodijeljeno je Lovište „Kobilić“, Lovačkom društvu „Rujan-Široki Brijeg-Kočerin“ Lovište „Rujan“, Lovačkom društvu“ Radovanj“ Posušje Lovište „Oštrec“, te Lovačkom društvu „Jarebinjak“ Rakitno Lovište „Zečijak“.

„Ne treba niti spominjati koliki je značaj provedbe Zakona o lovstvu i provedbi procedure dodijele lovišta na korištenje, jer ovim činom ugovorne strane preuzimaju punu odgovornost za stanje u lovstvu. Ovo je prvi put da se lovstvo stavlja u zakonske okvire i da se zajedničkim naporima, ministarstva i lovačkih društava, rješavaju pitanja u svezi lova na području naše Županije. Potpisivanje Ugovora o zakupu lovišta ujedno je i završni čin u proceduri dodjele lovišta na korištenje“ – rekao je Dario Sesar, ministar gospodarstva ŽZH.
Ugovorima je stvorena osnova da lovačka udruženja na dugoročnoj osnovi planiraju svoje aktivnosti, a prije svega da osiguraju uzgoj, čuvanje i zaštitu divljači, kao i zaštite lovišta putem organizirane lovočuvarske službe.

Lovišta se dodjeljuju u zakup na razdoblje od deset godina, pravo sudjelovanja u Javnom pozivu su imale sve lovačke udruge, a početna cijena godišnje zakupnine lovišta nije mogla biti manja od 10 posto planiranog godišnjeg prihoda od odstrela divljači.

„Također, korisnici su ugovorima vezani na provođenje niza aktivnosti, da bi očuvali biološku raznolikost, a sve u cilju sprječavanja nezakonitih radnji u lovištima i staništima divljači“ – završava ministar Sesar.

(www.jabuka.tv)


36 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.