Loše posljedice zbog kojih trebate razmisliti spavate li dovoljno

Spavanje nije luksuz nego potreba, kaže Michelle Drerup, psihologinja iz jedne klinike u Clevelandu koja se bavi utjecajem sna na kvalitetu života.

Sati izgubljenoga sna utječu na vaše zdravlje puno više nego što vam se možda čini, dodaje. No, najgore je da ne morate biti neispavani svaki dan kako biste patili od dugoročnih negativnih posljedica povezanih s nedostatkom sna. Metaanaliza 16 studija o snu otkrila je kako manje od šest do osam sati sna dnevno može povećati rizik preuranjene smrti za čak 12 posto (za usporedbu, stručnjaci preporučuju sedam do devet sati sna), piše Men’s Health te navodi sedam najvećih efekata nedostatka sna.

1. Umor

Najočitiji efekt nedostatka sna svakako je umor. To znači da biste traži li vam tijelo odmor, mogli zadrijemati na neočekivanim mjestima.

Mozak nakon radnog dana treba san za konsolidaciju uspomena, procesiranje emocija te za svojevrsno čišćenje putem glikemijskoga sustava, kaže psihijatar Alex Dimitriu, specijalist za san.

Najočitiji znak deprivacije sna je umor i pospanost tijekom dana. Potonje je tendencija da zaspite kad vam je dosadno ili niste aktivni. Drijemanje na sastanku, u vlaku ili u učionici često je znak, dodaje.

Kaže i kako znak može biti to što trebate puno kofeina za preživjeti dan.

Prekomjerna upotreba kofeina često može prikriti nedostatak sna pa je vrijedno razmotriti koliko kofeina netko treba da se osjeća dobro tijekom dana, kaže. Navodi kako ne biste trebali piti više od četiri šalice kave dnevno.

2. Promjene raspoloženja

Nedostatak sna dovodi do povišene razine kortizola, poznatog i kao hormon stresa, u tijelu. U usporedbi, dobar san prirodno smanjuje razinu kortizola u tijelu, kaže Drerup.

Kako biste normalizirali bioritam, ustajte u isto vrijeme svaki dan, pripazite na drijemeže tijekom dana te vježbajte ranije u danu, kaže.

3. Debljanje

Nedostatak sna u tijelu dovodi i do smanjene razine leptina, hormona zbog kojega se osjećate sito, kaže endovaskularni kirurg Christopher Hollingsworth iz New Yorka.

Kad ne dobijete dovoljno sna, razina leptina pada i osjećate se gladniji te je vjerojatnije da ćete žudjeti za hranom bogatom kalorijama, kaže on, što znači da ćete vrlo vjerojatno lakše i dobiti pokoji kilogram.

4. Halucinacije

Ekstreman nedostatak sna metoda je za mučenje i ispitivanje, zato što razara ljudsku psihu, kaže Dimitriu. To dovodi do zamišljanja stvari kojih nema, kao što su neživi predmeti koji pričaju ili žive sjene.

Halucinacije se također mogu početi događati oko vremena kad biste normalno išli spavati ili se probudili.

To je poznato kao hipnagogijska i hipnopompična halucinacija i često može preuzeti formu pravih halucinacija – ljudi, zvukova, vizija – ne samo iluzija, kaže. Drugi neurološki poremećaji uključuju zamagljen vid, gubitak pamćenja i natečene kapke, govori Drerup.

5. Srčane bolesti

Jedna od posljedica nedostatka sna je i hipertenzija, odnosno visoki krvni tlak.

Nedostatak sna može doprinijeti i riziku od srčanih oboljenja, kao što su srčani udari i nepravilni otkucaji srca, kaže Hollingsworth.

Nedavno istraživanje Europskog društva kardiologa pokazalo je kako sredovječni muškarci koji spavaju pet ili manje sati dnevno imaju dvostruko veću šansu za “veliki kardiovaskularni događaj” tijekom sljedećih 20 godina od onih koji spavaju sedam do osam sati dnevno.

6. Niski testosteron i smanjeni seksualni nagon

Nedostatak sna može imati utjecaj i na nivo testosterona, kaže doktor Robert Zembroski.

U jednoj maloj studiji, sudionici koji su spavali pet ili manje sati dnevno tjedan dana imali su smanjeni nivo testosterona, što može smanjiti libido, kaže.

Osim toga, još jedna studija sugerirala je kako nedostatak sna može utjecati i na broj spermija te njihovu pokretljivost, prenosi Index.hr.

7. Sporije reakcije

Nedostatak sna može uzrokovati osjećaj dezorijentacije u kojem izgubimo osjećaj za vrijeme, govori Zembroski. Možda i ozbiljnije, nedostatak sna može povećati vrijeme reakcije.

Studija iz 2017. godine, provedena među mladim vozačima, sugerirala je kako je nedostatak sna primarni uzrok nesreća, zaslužan za čak 20 % svih prometnih nesreća u razvijenima zemljama.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.