London nudi Europi potpuno ukidanje carina

Velika Britanija ponudit će EU do krajnjih granica pojednostavljen i labav carinski aranžman ili pak novo bescarinsko partnerstvo. Britansko Ministarstvo za izlazak iz EU u najavi “ambicioznog carinskog aranžmana”, kako ga zovu, najavljuju kako će njihovi ministri zatražiti prijelazno carinsko razdoblje dok se ne dogovori novi aranžman s Unijom.

Prijelazno bi razdoblje, pojašnjavaju, dalo dovoljno vremena tvrtkama i vlastima da se pripreme i provedu nove carinske dogovore te bi omogućilo nesmetanu trgovinu između Britanije i EU.

Dokument o novom carinskom aranžmanu koji će London objaviti jasno naglašava potrebu da se podrži trgovina s EU i s ostatkom svijeta te da se izbjegne tvrda granicu s Irskom. Dva su načina kako to postići, kažu iz britanskog Ministarstva za izlazak iz EU,piše Večernji list BiH.

Prvi je način dogovor o učinkovitom carinskom aranžmanu u kojem bi Velika Britanija imala novu carinsku granicu s EU. Kroz mjere dogovorene u pregovorima ili kroz jednostrane olakšice, carinski zahtjevi i uvjeti bi se pojednostavili i olakšali do krajnjih granica kako bi se uklonile trgovinske prepreke.

Druga je mogućnost pak novo partnerstvo s EU koje bi poništilo potrebu za carinskom granicom između UK i EU, objašnjavaju u Londonu. Britanska će vlada također iznijeti moguća rješenja za granicu sa Sjevernom Irskom i Republikom Irskom prije trećeg kruga pregovora u Bruxellesu krajem ovog mjeseca.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.