Ljude razbjesnila zlatna kocka: Bogati nas ismijavaju?

Kocka Castello najnovija je skulptura njemačkog umjetnika Niclas Castella. Izrađena je od 184.1 kilograma čistog 24-karatnog zlata, a ovaj tjedan je bila izložena u Central Parku u New Yorku.

Umjetnik je rekao da kocka nije na prodaju, ali da njezina materijalna vrijednost iznosi oko 11.7 milijuna dolara. Izjavio je da želi “stvoriti nešto što je izvan našeg svijeta, nešto što je nematerijalno”.

Također se izdaje i kriptovaluta, nazvana Castello Coin. Može se kupiti online po cijeni od 44 centa, a NFT aukcija je zakazana za 21. veljače.

Fotografija kocke Castello ubrzo se proširila društvenim mrežama.

Bogati to rade kako bi ismijali nas ostale koji smo radnička klasa. Ovako izgleda zlo”, jedan je od komentara na Twitteru.

“Zlato je, dušo. Ali kocka Niclasa Castella nije ništa novo u umjetnosti”, “Razmišljao sam koja je svrha ovog umjetničkog djela. Znam da je jedna od njih lansirati Castello Coin, ali druga je svrha da vas navede na razmišljanje o vrijednosti. Tržište kaže da vrijedi toliko. Ljudi su vrijedni i daju vrijednost predmetima”, pisali su drugi.

“Ako ste se ikada osjećali manje vrijednima, sjetite se da je ovaj umjetnik imao pristup 24-karatnom zlatu i on je od toga napravio kocku“, našalio se jedan Twitteraš, a na društvenoj mreži osvanuli su i brojni memovi.

Usavršavamo li u međuvremenu umjetnost samog života? Bilo bi teško izvući taj zaključak kada je njemački umjetnik izložio svoju šuplju zlatnu kocku. Njegov plan ju je prodati kao NFT”, “Jeste li vidjeli tu glupu kocku? Umjetnik Niclas Castello mogao bi biti samo savršeno utjelovljenje problema s elitističkim umjetničkim svijetom”, još su neki od komentara, prenosi Index.

Kako bi skrenuo pozornost na nadolazeće lansiranje svoje nove kriptovalute, njemački umjetnik Niclas Castello podigao je ovu kocku u Central Parku, napisala je jedna korisnica Twittera.

Naime, Castellova kocka kasnije je uklonjena iz Central Parka i izložena na privatnoj večeri na Wall Streetu u znak lansiranja umjetnikovog NFT-a.

(www.jabuka.tv | Foto: Sandra Mika)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.