Ljubuški želi natrag svoju Duhansku stanicu

Nova osnovna škola, kao i kulturno-sportski kompleks u središtu općine projekt je zbog kojeg je vodstvo općine Ljubuški prije dva mjeseca Vladi Županije Zapadnohercegovačke ponovno uputilo zahtjev za povratak, odnosno davanje na korištenje imovine koja je pripadala Duhanskoj stanici.

Riječ je o devastiranom kompleksu koji se prostire na više od 15 tisuća četvornih metara te je smješten preko puta zgrade Općine, a njime već godinama upravlja Vlada ŽZH, odnosno Agencija za privatizaciju. Prema riječima načelnika općine Ljubuški Nevenka Barbarića, inicijativa za povratak ove imovine općini postoji već 11 godina, međutim, mnogo je čimbenika koji su taj proces kočili od samog početka.

”Mi smo već prije jedanaest godina tražili povrat tog kompleksa u općinsko vlasništvo, odnosno davanje na korištenje za potrebe obrazovnih i kulturnih ustanova na području općine Ljubuški. Plan je bio da se unutar tog prostora sagradi još jedna osnovna škola čime bi se stvorili uvjeti da sva djeca s prostora općine idu u jednoj smjeni u školu, što je europski standard”, kaže Barbarić za Večernji list.

Dodaje kako bi se kroz taj projekt centralizirale i sve kulturne institucije na jednom mjestu, što bi značajno povećalo kulturne sadržaje ove općine, smanjilo troškove te bi, uz to, popravilo estetski izgled samog središta. Problemi s povratom su počeli već na početku.

”Nažalost, u početku je bilo i političkih zapreka i nekih drugih interesa. Posljednjih godina nema te vrste zapreka, ali i dalje to ide jako sporo, zbog čega smo početkom ljeta ponovno uputili dopis Vladi ZH županije”, kazao je Barbarić. Ističe kako su općinske službe odradile sve potrebne radnje i pripremu dokumentacije koja prethodi procijeni spomenutog kompleksa. “Pripremili smo dokumentaciju iz gruntovnice te zamolili da se ponovno krene s procjenom te imovine kako bismo znali što se vraća Općini Ljubuški, odnosno koje zgrade i koja površina”, izjavio je za Večernji list načelnik Barbarić.

Naglašava kako, unatoč tome što uistinu postoji dobra volja za rješavanjem ovoga pitanja, ne može reći kada će projekt biti priveden kraju. Prema njegovim riječima, u proteklom razdoblju je tu napravljen niz nezakonitih radnji koje će sigurno izići na vidjelo u nadolazećem vremenu i dodatno otežati provođenje projekta povratka imovine Općini Ljubuški. Ističe kako situacija u zemljišnim knjigama nije usuglašena s gruntovnicom, dio zemljišta je Vlada ŽZH zavela kao svoju imovinu, dok je dio u vlasništvu malih dioničara koji polažu svoja prava.

”Imamo cijeli niz problema, nezakonito odrađenih radnji u proteklom razdoblju, negativno nasljeđe, neuređenu dokumentacija. Međutim, čim se prije počnemo baviti tim, prije ćemo neke stvari i riješiti”, kaže Barbarić. Ističe kako je uvjeren da će ovaj projekt biti od interesa i budućim vodstvima općine Ljubuški.

”Uvjeren sam kako projekt povratka ove imovine Općini Ljubuški neće ovisiti samo o meni, odnosno da će biti u interesu svakome tko bude općinski načelnik ili pak činio većinu u Općinskom vijeću”, zaključio je Barbarić u razgovoru za Večernji list

Inače, Duhanska stanica u Ljubuškom je jedna od najstarijih u Bosni i Hercegovini te je ujedno i površinom najveća.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: