Ljubuški: Zabilježene provale migranata u privatne kuće, mještani brinu za sigurnost

Stanovnici pograničnih područja na jugu Bosne i Hercegovine strahuju zbog sve većeg dolaska migranata.

Oni najčešće preko Ljubuškog pokušavaju ući u Hrvatsku. Mještani ljubuškog naselja Crveni Grm upozoravaju na sve učestalije provale migranata u kuće. Iako policijski službenici provode pojačane kontrole putnih pravaca u cilju suzbijanja trgovine ljudima i ilegalnih migracija, mještani kažu da se ne osjećaju sigurno, javlja Federalna televizija.

U rodnu kuću Mate Alilovića skupina migranata provalila je kroz prozor… Poslužili su se hranom koju su zatekli i prenoćili dvije večeri. Kuća je tijekom godine najčešće prazna, kao i ona od susjeda, gdje je Mate zatekao puno gori scenarij.

Kada sam ušao… Bože sačuvaj! Vršili su nuždu gdje su jeli. Tu se se i tuširali. Ne može se to opisati, da čovjeku može pasti na pamet da tu može prespavati, priča Mate.

Matina obitelj na svom imanju sada je ugradila sustav zaštite. Cijelo dvorište nadgledaju kamere. Na prozorima su postavljene čelične rešetke.

Ne osjećaju se sigurno mještani Crvenog Grma u Ljubuškom. Svoju imovinu štite kako znaju. Zbog provala i sve češćih krađa brinu i za svoju sigurnost.   

Svaki dan se ovuda nalaze. Stanovništvo je uznemireno. Pokušali smo i sami se organizirati, ali u kontaktu s policijom su nam rekli da će oni poduzeti svoje mjere. Pojačane su patrole danju i noću, ali kreću se i migranti, kaže Gojko Nižić, predsjednik Mjesne zajednice Crveni Grm.

Od ukupnog broja 1.012 od početka godine na području Županije Zapadnohercegovačke 881 migranta policijski službenici zatekli su u Ljubuškom. Crveni Grm jedno je od najčešćih ruta. Ovdje uz mjesno groblje često je i kraj njihova puta – jer od Europske unije dijeli ih samo ogradni zid groblja.

S druge strane nalazi se Hrvatska. I ovdje se dovoze i koriste se ove rute, jedna od njih je ovo groblje. Dovezu ih ovdje, iskrcaju i oni ne znaju kud će, kaže Gojko.

U cilju suzbijanja trgovine ljudima i ilegalnih migracija Županijska uprava policije surađuje s Graničnom policijom i Državnom agencijom za istrage i zaštitu. Intezivno se provodi operativna akcija “Migrant”.  

Cilj kontrole posebno su vozila kojima se prebacuju ilegalni migranti, naglasak je u ovom trenutku na kombi vozila, autobuse, vozila za koja postoje indicije da se u njima nalaze migranti, navodi komesar MUP-a ŽZH-a Milan Galić.

Komesar Galić ističe kako 95 posto zatečenih migranata nisu posjedovali osobne dokumente. S dolaskom hladnijih dana broj ilegalnih kretanja na jugu zemlje je u porastu. Među stanovnike pograničnih mjesta uvlači se sve veći strah.

Lovac sam, imam pušku. U dilemi sam nositi je ili ostaviti, pa šta Bog da. A vidio sam da svaki ima hladno oružje, bio to nož na rasklapanje ili nož, ali svaki ga ima, kaže Mate.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

 • Eto, doživjeli smo i to,da nam nakon 400 godina osmanske, divljačke okupacijske rulje koja je isto tako bila plisnava, prljava, zločinačka , bezbožnička i poludivljačka, malne ljudožderska ,ponovno ta ista primitivna, zaostala, i genocidna arapska rulja dolazi u naše svete krščanske krajeve i pokušavaju nam pokazati svoju arapsku divljačku nekulturu.
  Završiće to zasigurno na isti način na koji su se naši pređi obračunali s njima.
  Njihovim konačnim izgonom iz krščanske Europe i postavljenom jasnom i s neba vidljivom granicom između kršćanstva i kulture koja je iznjedrila barok, gotiku, humanizam i renesansu s jedne strane , i plemenski poganizam, demonstvo, vračanje i zaostalost iz pećinskog doba koju sa sobom donose pustahije i propalice pustinjskog beduina varalice, odnosno opsjenara.

  11
  4
 • Nece prijatelju, vec bas obratno…ta ce ti plisnava rulja okupirat Europu, vec su udarili temelje za to, domalo cemo mi postat manjina..sve je ovo unaprijed rezirano od masona, sotonista i elite novog svjetskog poretka

 • Samo se vi lizite sa četnicima kao što je Dodik, biće još više migranata iz Srbije prema Bihaću i Ljubuškom i drugim zapadnim krajevima BiH. Problem ne leži u Sarajevu, nego u relaciji Banja Luka – Beograd, koji prebacuju teret na leđa Bošnjaka i Hrvata. Ako mislite da Bošnjaci podržavaju da BiH postane migrantska ruta, varate se.

  PS: I Isus je došao sa Istoka, ružno je vrijeđati tuđu vjeru. Pokažite malo uljudbu a ne primitivizam.

  1
  1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.