Ljubuški: Za obnovu tvrđave herceg Stjepana 780 tisuća KM

Grad Ljubuški nastavlja s očuvanjem svoje kulturno-povijesne baštine i obnovom tvrđave herceg Stjepana.

Nakon što je nedavno završila prva faza radova koja je rezultirala obnovom istočnog obrambenog bedema, a čemu su prethodila provedena arheološka iskapanja, u Gradskoj upravi Grada Ljubuškog u četvrtak je upriličeno potpisivanje ugovora “Rekonstrukcija i konzervacija starog grada Ljubuški i rekonstrukcija bočnog zida na ljubuškoj tvrđavi“ u okviru projekta HERITAGE REVIVED.

Ugovor vrijedan 780.692,90 KM potpisali su gradonačelnik Vedran Markotić i direktor tvrtke Građevinar Fajić d.o.o Mostar Ekrem Maksumić.

Potpisivanju ugovora nazočili su predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, dopredsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ministar financija Toni Kraljević, ministar MUP-a ŽZH David Grbavac, predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke Ivan Jelčić, ravnatelj Razvojne agencije ŽZH HERAG Rade Luburić i v.d. direktora JP Parkovi d.o.o. Ljubuški Nikica Vučić.

Iz tvrtke izvođača radova imaju iskustva konzervacijom i obnovom kulturnih spomenika i starih građevina, a uspješno su završili i prvu fazu obnove tvrđave herceg Stjepana

Projekt je prilično zahtjevan. Međutim, ukoliko ostali sudionici budu na razini kao što ćemo biti mi, onda možemo poručiti da ćemo ovaj posao završiti dobro, kvalitetno i na vrijeme ako budemo imali sreću s vremenom i nekim drugim okolnostima, kazao je direktor tvrtke Građevinar Fajić d.o.o Mostar Ekrem Maksumić.

Gradonačelnik Vedran Markotić u izjavi za medije osvrnuo se na projekt i dosadašnje radove na obnovi srednjovjekovne tvrđave, kao i značaju projekta za Ljubuški.

Prošle godine smo radili bedem na tvrđavi koji je bio u najkritičnijem stanju, a današnjim potpisom ugovora, čija je vrijednost puno veća, radimo središnji dio tvrđave, odnosno obnovu kule Herceguše i branič kule, koji bi za 12 mjeseci trebao zasjati u punom sjaju. Mislim da je to za Ljubuški velika stvar, istaknuo je.

Realizacijom ovog projekta bit će proširena turistička ponuda, što će doprinijeti razvoju turizma, a time i otvaranju novih radnih mjesta.

Dosad nismo bili u mogućnosti da možemo tvrđavu turistički valorizirati, nismo mogli tu dovoditi posjetitelje, jer je njihova sigurnost bila ugrožena baš zbog tog središnjeg dijela koji je u dosta lošem stanju. Obnovom tog dijela tvrđava će biti sigurna za turiste i naše stanovnike, zaključio je Markotić.

Glavni cilj projekta “Očuvanje, valorizacija i promocija kulturne baštine na periferiji urbanih područja – HERITAGE REVIVED” je diverzificirati i promovirati kulturnu turističku ponudu povijesnih gradova zajedničkom izgradnjom kapaciteta u upravljanju kulturom i turizmu iskustva, novim i poboljšanim turističkim objektima i turističkoj infrastrukturi.

Nositelj projekta vrijednog 1.965.441,19 eura je JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke HERAG, a partneri na projektu su Grad Ljubuški (BIH), Grad Solin (HR), Županijska uprava za ceste Split (HR) i Općina Ulcinj (MNG)

Ovo potpisivanje ugovora je jedna od aktivnosti projekta. Drugi dio aktivnosti odnosit će se na izgradnju vojnog rimskog logora na Gračinama gdje ćemo izgraditi posjetiteljski centar. Ove dvije aktivnosti su u vrijednosti oko 1,1 milijun eura. Mislimo da kad se i ovaj projekt završi da će posjetitelji imati što i vidjeti kroz ove starine, rekao je ravnatelj HERAG-a Radoslav Luburić.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • je, muslimanski narod je to gradio. to je od Bošnjaka. nećemo vam vratiti Bosnu. pošteno se kod nas nije rodilo.

    mi ugroženi, jadni mi, plači, glumi, stenji, svi su nas dirali. otmi, prevari, zakini, učini zlo i smiji se, budi zao takav nam život prođe, babo mi pije, pun je mržnje, progledo Bošnjo nije. to smo mi i tako funkcioniramo prevari nas onaj naš paša u početku Mijat mu glavu sasiče (to je loše) Hrvati su zli, manipulacijama sve dobivamo. dobri smo mi i ide nam. stupkaj stupjak sa rodijacima, kamo dalje rodijače ni crvena sila ne pomaže. Hrvatima smo uništili zemlju također, suze hrvatske djece rado gledamo dok im na vratu jašemo. i dalje radimo isto i smijemo se. bahato. tko ima što protiv. trebamo pažnju koju nikad nismo zaslužili niti ćemo je zaslužiti jer kako ćemo kad… smo ponizni i dobičine.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.