Ljubuški: U ponedjeljak svečano puštanje u rad pogona za pročišćavanje otpadnih voda

Svečano puštanje u rad obnovljenog i proširenog pogona za pročišćavanje otpadnih voda, kao i novoizgrađene kanalizacijske mreže u Ljubuškom bit će upriličeno u ponedjeljak, 13. srpnja, priopćeno je iz Delegacije Europske unije u BiH.

Ovaj značajan događaj je rezultat uspješnog partnerstva i suradnje između EU, BiH, Vlade FBiH, Općine Ljubuški i Svjetske banke, čiji je krajnji ishod kvalitetnija voda i čistiji okoliš u Ljubuškom. Zahvaljujući ovim nastojanjima obnovljen je pogon za pročišćavanje otpadnih voda te je njegov kapacitet povećan s 5.000 na 6.000 ekvivalent-stanovnika, a stvorene su i pretpostavke za daljnje povećanje kapaciteta na 12.000 ekvivalent-stanovnika. Ukupna dužina novoizgrađene kanalizacijske mreže je 15,2 km.

Izgradnju novog kanalizacijskog sustava u Ljubuškom financirala je Europska unija u iznosu od dva milijuna eura iz sredstava IPA 2010, a projekt je administrirala Svjetska banka.

Obnovu i proširivanje pogona za pročišćavanje otpadnih voda u Ljubuškom je financirala Općina Ljubuški, GEF i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u ukupnom iznosu od približno milijun eura. Oba podprojekta su provedena u okviru projekta “Upravljanje Neretvom i Trebišnjicom” za koji je podršku pružila Svjetska banka, navodi se u priopćenju.

Svečano puštanje u rad pogona planirano je od 11.45 sati do 12.15 sati, nakon čega će biti organiziran obilazak pogona i nove kanalizacijske mreže.

Podsjećamo, krajem ožujka Općinsko vijeće Ljubuški donijelo je odluku u poskupljenju vode te sada Ljubušanke i Ljubušaci piju najskuplju vodu u Bosni i Hercegovini. Ova odluka loše je odjeknula u javnosti, a Udruga mladih Agape je organizirala i prosvjedni performans.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.