Ljubuški: U lokalne ceste uloženo više od 10 milijuna KM

Općina Ljubuški već godinama velika sredstva ulaže u prometnu infrastrukturu te će samo ove godine u obnovu i rekonstrukciju lokalnih prometnica biti uloženo više od milijun i pol konvertibilnih maraka. Dio radova je već završen, za što je iz proračuna općine Ljubuški izdvojeno 350.000 konvertibilnih maraka. Riječ je o dijelu ulica u samom središtu općine koje su poprimile potpuno novi izgled.

Prema riječima načelnika općine Ljubuški Nevenka Barbarića, završena je rekonstrukcija ulice od Kolobarine strane do Vijećnice, odnosno do hotela Bigeste, piše Večernji list.

“Uz to što je postavljen novi kružni tok, radilo se na proširenju kolnika koji je presvučen novim asfaltnim slojem, postavljeni su novi rubnjaci i nogostup. Također, izvršena je rekonstrukcija rasvjete te je posađeno novo drveće”, kazao je Barbarić. Dodaje kako će dio ulice ispred hotela Bigeste biti završen nakon obnove hotela.

“Što se tiče samog središta grada, ove godine je još predviđena rekonstrukcija ulice od dvaju županijskih ministarstava do zgrade Općine, kraj duhanske stanice gdje će također raditi novi asfaltni kolnik, odvodnja, rubnjaci i novi nogostup”, kaže Barbarić.

Vrijednost tih radova je oko 120.00 KM. Usporedno s radovima u središtu općine, radi se na rekonstrukciji i asfaltiranju na području 23 naseljena mjesta, odnosno mjesne zajednice. Uz navedene radove na lokalnim cestama, nedavno je konačno riješen problem jednog od najprometnijih raskrižja, na magistralnoj cesti M6.

Naime, na inicijativu općinskih vlasti završena je rekonstrukcija raskrižja koje vodi prema slapovima Kravica. Rekonstrukcija je predviđala izgradnju trećeg prometnog traka na dijelu magistralne ceste M6 Ljubuški – Čapljina te uklanjanje zida koje je stvarao problem prilikom uključivanja sa sporedne ceste (koja vodi prema slapovima Kravica) na magistralnu cestu M6 Ljubuški – Čapljina. Investitor radova je Javno poduzeće Ceste FBiH, a vrijednost investicije je 150.000 KM. Inače, tijekom posljednjih jedanaest godina u prometnu infrastrukturu, odnosno rekonstrukciju i održavanje lokalnih cesta na području ove općine uloženo je više od 10 milijuna KM, piše Večernji list.

Samo u razdoblju od 2006. do 2015. u lokalne ceste uloženo je 8.263.905 KM, od čega je iz proračuna općine Ljubuški izdvojeno 6.993.905 KM. Prema podacima iz Općine Ljubuški, u istom razdoblju se od cestovne naknade u općinskim slilo svega 1.789.632 KM, dok su prihodi of neizravnih poreza iznosili 2.520 KM.

“U razdoblju od 2006. do 2015. godine asfaltirano ili rekonstruirano je ukupno 125 kilometara cesta na području općine Ljubuški”, navodi načelnik Barbarić. Zaključuje kako je prije jedanaest hofina na području općine bilo oko 75 kilometara neasfaltnih cesta, dok ih je danas oko 35 kilometara.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: