Ljubuški, Posušje i Grude i dalje blokiraju reviziju branitelja

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida obranbenooslobodilačkog rata Zukan Helez izjavio je da očekuje da će prestati administrativne zapreke provođenja revizije u općinama Grude, Ljubuški i Posušje, te pozvao odgovorne općinske i županijske organe da prestanu s blokadom provođenja Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

– Njima dopuštam da oni formiraju revizorske timove, koga god oni stave ja ću potpisati ukoliko ispunjavaju zakonske uvjete. Kao članovi tima moraju biti dva Hrvata i dva Bošnjaka, odnosno dva pravnika, od kojih po jedan Hrvat i Bošnjak – kazao je Helez na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Od dolaska Heleza na mjesto federalnog ministra za pitanja boraca spriječeno je uvođenje u pravo 10.000 “novih” korisnika.

Prije započinjanja procesa revizije, 31. prosinca 2009. godine, bilo je ukupno 55.747 korisnika osobne invalidnine, a do 31. prosinca 2013. broj tih korisnika je smanjen na 51.004. Osim toga, od početka provođenja procesa revizije, po različitim osnovama ostvarene su uštede oko 50 milijuna KM.

Provođenje Zakona o reviziji u svim dijelovima Federacije BiH odvija se nesmetano, osim u općinama Ljubuški, Posušje, Grude, Orašje i dijelom u Širokom Brijegu.

Službe za boračko-invalidsku zaštitu odbijaju da dostave predmete osobnih invalidnina u sjedište Ministarstva, odakle se kompletirani predmeti upućuju na Institut za medicinsko vještačenje.

Upravo je u područjima iz kojih Federalnom ministarstvu za pitanja boraca nadležni odbijaju dostaviti predmete na reviziju, konstatiran najveći broj povećanja korisnika osobne invalidnine, pa se u periodu od 2004. do 2009. broj korisnika uvećao za 296 posto u Zapadnohercegovačkom, odnosno 50 posto u Posavskom kantonu.

Helez je naveo podatak da Bratunac, Srebrenica, Milići, Vlasenica, Zvornik i Žepa imaju 1.200 invalida, a Ljubuški sam 1.400. U najvećem broju općina Federacije BiH revizija ličnih invalidnina je u završnoj fazi, osim u navedenim općinama.

– Najveći postotak neurađene revizije je u Posavskom kantonu (55 posto), Zapadnohercegovački (36 posto), s tim da ovdje imamo predmete gdje smo završili reviziju, a oni neće da nam dostave da pošaljemo na Institut, pa kad to dodamo onda 70 posto nije završeno u tom kantonu, zatim u Livanjskom kantonu 45 posto nije urađeno, a u USK-u i ZDK-u 11 posto, te u BPK devet posto – dodao je Helez.

U proteklom periodu resorno ministarstvo je poduzimalo različite mjere za deblokiranje revizije, upućujući nadležnima urgencije za dostavu spisa predmeta korisnika, prekršajne, te krivične prijave protiv odgovornih.

– Međutim, opstruiranje revizije je nastavljeno – istaknuo je Helez.

Poziv i pismo upozorenja koje su premijer, federalni ministar finansija i resorni ministar Helez uputili navedenim općinama bio je još jedan od pokušaja otklanjanja administrativnih i drugih prepreka u provođenju Zakona o reviziji, ali bezuspješno.

– S obzirom na to da niti jedna od poduzetih mjera nije rezultirala deblokiranjem revizije, resorno ministarstvo je bilo primorano izdati nalog za privremenu obustavu isplate invalidnina u navedenim općinama za studeni i posinac 2013. godine – podsjetio je Helez.

Općine Orašje i Široki Brijeg su u međuvremenu, nakon izdavanja naloga resornog ministarstva, omogućile uvid u spise predmeta i pristup revizorskim timovima, čime je odblokirana i isplata invalidnina u tim općinama. U spise predmeta korisnika iz Gruda, Ljubuškog i Posušja i dalje je onemogućen uvid.

– S obzirom na to da je primarni cilj revizije izvođenje iz prava lažnih korisnika invalidnina, razloga za negodovanje ili strah nema nitko tko je na zakonit način stekao pravo na novčanu naknadu. Upravo zbog toga, ratni vojni invalidi iz općina Grude, Posušje i Ljubuški koji dijele takvo mišljenje pojedinačno donose predmete u Ministarstvo, te traže da im se izvrši revizija i nastavi isplata – dodao je Helez.

Federalni zakoni se, po njegovim riječima, bez izuzetka moraju provoditi na cijeloj teritoriji Federacije BiH i ne može se pregovarati da li netko hoće ili neće provoditi federalni propis, uzimajući u obzir i činjenicu da je provođenje Zakona o reviziji dio aranžmana s MMF-om.

(Fena)

Nema komentara

 • 17041 8.stu.93 IZVJEŠĆE IVAN PRIMORAC GORANCI 2,,,ovdje pise da zapovjednik brigade vitez ranko boban trazi 100 maraka po danu da ostane na terenu,,,,

 • Najgori su onizi iz Ljubuškoga i Posušja. U posušju prijavili 150 vojarni i toliko zapovidnika. I Borjanin muž iz Livna uzima mirovinu.

 • Tko ima hrabrosti još danas da kaže: morat ćete se kajati kada doznate, da ste se varali i druge
  varali, jer ste bili prevareni i radili krivo; morat ćete žaliti svoje riječi i djela kao zazor i sramotu?
  Danas više nema Savonarole ni Jana Husa. Propao je ugled propovjedničke nauke i isposničkoga
  pepela. Svejedno, kajat ćete se i bit će vam žao onda kada doznate i spoznate, dvadeset ili trideset
  godina kasnije. Pobjede spoznaje polagane su i kasne; za njih je kratak i čitav ljudski život, a u
  njima je grozno što obično ne dolaze na vrijeme.
  Jer ima pozne mudrosti, krvave osvete vremena kada čovjek providi svoju šupljinu i svoje bivše
  neznanje. Treba čekati deset i dvadeset i daleko više godina da se uzmogne kazati: Bili smo u
  zabludi. Nas su prevarili. Ta će daleka mudrost stići jednoga dana da nas kazni prije same smrti za
  čitav jedan život zabluda i propusta.
  Ima kasnih spoznaja kada su gole riječi moćne bez nakita, i kada se sni proziru, ili će se prozreti.
  Koji poživimo, doći ćemo k njima. One će doći k nama. Ja ih ne pozivam, jer su kasne i zato
  žalosne. Ja bih želio ranijih, boljih spoznaja, otkrića o podlozi stvari, dok još sat nije minuo, dok je
  na vrijeme. Ja vas opominjem.
  Ne pozivam se ni na kakvo pokajanje, ali ura ispaštanja putem istine će doći, mora doći. Kao
  pjesnik koji je upozorio svoju draganu: “Jedne večeri, kada ostarite, uz svijeću…” Ura istine i kazne
  će doći. Sve će bito golo, sve će biti jasno, ali kasno.
  Bit će kasno. I za mnoge utjehe i revanše koje ćemo dobiti (mi rijetki, jedini, izabrani), ja se ne
  veselim, jer će doći kasno. Stariji naraštaj i potomstvo moći će opet da beskorisno i sasvim ututanj
  kažu: Bio je jedan glas, jedan čovjek koji je na vrijeme govorio istinu, ali ga nisu slušali.
  Za bivše načinjene nepravde, za ispade iz vremena nezrelosti, mnoge će vikače i istupnike
  prekoriti, kao glas savjesti, razboritije sjećanje na naša prošla vremena i sat kasnih spoznaja kada
  večernje sunce neumitnih jeseni na izmaku obasja zlatni vinograd i bakarne lugove.

 • Ostani tu
  samo tu možeš biti poskok
  budi poskok
  ovaj gologuzi kamen
  samo poskok obraniti može
  Poskok zna dubinu pukotine
  i visinu užarene stijene
  litica do litice
  poskok do poskoka
  poskok brani svoje pojilište i svoje gnijezdo
  i nije licemjer
  i nije k.u.r.v.a,
  budi poskok
  i nije kalkulant
  i nije prevarant
  poskok se sunèa u svom kamenom stanu
  i želi mir u svojoj kamenoj domovini
  poskok neæe ujesti sunce
  poskok kažnjava uhode
  istiktivno
  jednostavno
  bez proraèuna
  precizno
  neiscrpno
  to je to
  budi poskok
  ni mudar ni blesav
  ni kratkovidan ni dalekovidan
  budi poskok
  neiskorjenjiv
  i raðaj poskoke
  i raðaj poskoke za svaki kameni nagriz
  za svaki škrip
  za svaku kamenu opuzinu
  za svaku kameno dlanište
  za svaku kameni štit
  za svaki piljak
  na jednog provalnika kamenih škrinja
  stotinu poskoka
  ostani tu i budi poskok
  ne voden-zmija u svijetu kreketavaca
  budi poskok u svijetu kamenih pradjedova
  kamenih oraèa i pjevaèa koji bosi gaze tvojom kamenom stazom
  budi poskok u suživotu sa krvavim kamenim palcima
  sa suhim kamenim vinogradarima
  to je to
  budi poskok
  i obranit æeš sunce bez kojega ne možeš
  to je to
  samo to
  budi poskok
  u zazidi kamenoga krova
  na glavici iznad sela
  svojega i mojega
  ostani tu i budi poskok
  to je to
  poskok…

 • Brojke na papiru stoje, puno je ljudi uvedeno u prava. Samo me interesira može li itko da nam da broj pripadnika ABiH koji primaju invalidnine i broj pripadnika HVO-a koji primaju invalidnine. Koliko je u reviziji izvedeno iz prava pripadnika ABiH , a koliko pripadnika HVO-a. Te brojke se nigdje ne spominju. Nije problem u HVO-u.

  • teško je objasnit ovim našim glupanima u čemu je problem ,svi smo za reviziju ali pravednu pa balija ima 50% više lažni nego naši ali ih niko nesmije dirat

 • jedino kod nas se mora placat da te proglase ludim i bolesnim a bog ga stvorijo zdrava i sposobna a on to ne zeli.ali svece doc na naplatu a onda ce on na to e boze disam ja to pogresijo ali bit ce kasno………

 • dam glasove lijanoviću a njegova tajnica martina čutura stavi lovu u đžep i dobi posa u elektru mani k,,,, i dolazi elektro struju da mi isključi same pičkice

 • najbolja revizija bi bila ona kad bi se napravile JAVNE LISTE korisnika invalidnina i boračkih naknada , takođe i dodjele činova ,po općinama u cijeloj federaciji i postaviti na internet, pa neka narod procjenjuje i daje komentare , a za sve one koji su to zloupotrijebili , trebaju krivično odgovarati . Pa nemože neko u ovoj državi koristiti nešto što nije zaradio , a neko da guli i radi čitav život .

 • Isaće,najbolje je odvojiti financiranje branitelja od boraca i prebaciti na županiju i neće biti problema,a problema ima jer je vas Isaće puno ,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.