Ljubuški poljoprivrednici dobivaju 80 novih plastenika

Ministar gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke Dario Sesar i gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić potpisali su u petak u Ljubuškom ugovor o sufinanciranju nabavke plastenika za 80 poljoprivrednih proizvođača s područja tog grada, vrijedan 351.200 maraka.

Partneri na projektu i supotpisnici ugovora su Ured za koordinaciju projekta-PCU pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo gospodarstva ŽZH i Poljoprivredna zadruga (PZ) “Plodovi zemlje”.

Kako je istaknuto na potpisivanju, riječ je o iznimno kvalitetnim plastenicima od kojih je svaki površine 320 metara četvornih, odnosno ukupno 25.600 metara četvornih.

Županijski ministar gospodarstva Dario Sesar u izjavi medijima kazao je kako su poljoprivrednici na području ŽZH imali 10 hektara zemljišta pod plastenicima, a realizacijom danas potpisanog ugovora bit će zaštićeno još 2,5 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić kazao je da u Ljubuškom živi i radi više od 500 povrtlara koji se aktivno bave poljoprivrednom proizvodnjom, a koji apliciraju na županijske i federalne poticaje.

Ljubuški i Čapljina uvijek su bili poznati po plasteničkoj proizvodnji. Mi na ovaj način povećavamo površine koje su zaštićene tako da olakšamo ljudima da manje ovise o prirodnim nepogodama i ne samo da ih štitimo od vremenskih nepogoda nego im omogućavamo da ranije izađu na tržište, omogućavamo im raniji plasman robe, a ranijim plasmanom postižu bolju cijenu i naravno veću zaradu, dodao je gradonačelnik Markotić.

Od ukupne vrijednosti Grad Ljubuški sufinancira projekt sa 70 tisuća maraka, odnosno 20 posto ukupne vrijednosti projekta, kao i Ministarstvo gospodarstva ŽZH i korisnici udruge Plodovi zemlje, dok je ostatak sredstava osiguralo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva preko međunarodnog projekta IFAD.

Gradonačelnik Markotić podsjetio je da je Grad i prošle godine sufinancirao izgradnju 80 plastenika.

Tako smo u dvije godine dobili 5 hektara novih poljoprivrednih površina, odnosno plasteničkih površina, kazao je gradonačelnik.

Direktor PZ “Plodovi zemlje” Dubravko Vukojević kazao je kako je ulaganje u plasteničku proizvodnju nužnost s obzirom da su se klimatske prilike značajno promijenile zadnjih godina.

Nekada je bilo da u 30 godina dođe elementarna nepogoda pa si u problemima, a sada smo u pet godina imali četiri elementarne nepogode. Ili su u pitanju ogromne kiše ili “slana” u travnju. Ti si siguran u plasteniku. Ako je bio led malo si štitio, malo si pokrivao, ložio vatre pa si uspio sačuvati, a vani to ne možeš, ustvrdio je Vukojević, prenosi Fena.

Ministar financija ŽZH-a Toni Kraljević naveo je da Ljubuški iz godine u godinu ima sve razvijeniju plasteničku proizvodnju čime se rizik od klimatskog utjecaja maksimalno reducira, a povećava se komparativna prednost lokalnih poljoprivrednika koji su sada u prilici osigurati raniji plasman svoje robe na tržište.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

  • Ima i ljudi u drugim opcinama da rade poljoprivredu a ne samo Ljubuski. Njima nitko ne pomaze i neda plastenike. Nije samo županija ŽZH Ljubuski.
    Ovo je žalosno da se njima pomaže po drugi put a ostalim općinama i gradovima nitko ne pomaze.

    • Ljubušaci su svoju zemlju za par stoljeća zatrovali pesticidma i insekticidima. Sve štou berui dadnu u prodaju je nezdravo. Ima toga i u drugim sredinama, ali Ljubušaci su prešli sve granice.

    • pa zar nije očigledno da se samo ljubuska gradska vlast bori za poljoprivrednike dajuci im mogucnosti kao sto je ova,da imate gradonacelnike kao sto je Vedran mozda bi i oni pokusali nesto uraditi. Ne znam cemu ta netrepeljivost sirokobrijezana prema ljubusacima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.