Ljubuški karneval postaje dvotjedna manifestacija, proglašenje Republike na Kuli hercega Stjepana

Prvih 18 godina Ljubuški karneval bio je jednodnevna manifestacija koja se održavala na nedjelju prije Čiste srijede.

Protekle dvije godine, pokrenut je poseban Dječji karneval, koji se održavao na nedjelju, sedam dana prije Velikog karnevala, pa je tako karneval u Ljubuškom trajao tjedan dana.

Ove godine, karnevalski program u Ljubuškom širi se na dva tjedna, tako što će sedam dana prije Dječjeg karnevala biti održano Proglašenje Karnevalske Republike Ljubuški.

Tako će 21. Ljubuški Karneval trajati dva tjedna, a događanja će se održavati na tri zadnje nedjelje pred početak korizme.

Raspored događaja:

17. veljače – Proglašenje Karnevalske Republike Ljubuški
24. veljače – Dječji karneval
3. ožujka – Veliki karneval

Proglašenje Karnevalske Republike održat će se na ljubuškoj srednjovjekovnoj tvrđavi, poznatijoj po imenu Kula hercega Stjepana. Tu će sadašnji vladar Ljubuškog, načelnik Nevenko Barbarić, predati ključeve grada prvom vladaru Ljubuškog, hercegu Stjepanu Kosači.

Ljubuški karneval iz godine u godinu dobiva na važnosti

Potom će herceg Stjepan proglasiti slobodnu i neovisnu Karnevalsku Republiku Ljubuški, nakon čega će uslijediti intoniranje karnevalske himne i podizanje ljubuške i europske karnevalske zastave. Herceg-Stjepan čuvat će ključeve grada sve do pokladne nedjelje 3. ožujka, kada će ih predati Meštru od Karnevala.

Dva dana poslije, na pokladni utorak, Meštar od Karnevala vratit će ključeve grada načelniku, nakon čega će karnevalske zastave biti spuštene, a Karnevalska Republika Ljubuški odjavljena.

Osim Proglašenja Karnevalske Republike, na kuli će se održati i posebna fešta u čast prvoga ljubuškog Meštra od Karnevala, Radoslava Dodiga, pod nazivom Fešta od prvog Meštra.

Svake godine Ljubuški karneval izazove veliki interes

Karnevalsko društvo Prolog još je prošle godine krenulo s kampanjom odavanja počasti Radoslavu Dodigu i vraćanja starih pokladnih običaja. Tako je prošle godine u sklopu karnevala proglašen “Trg Meštra Radoslava Dodiga” u središtu grada, a u program karnevala vraćene su točke na kamionima i priprema tradicionalnih pokladnih jela: uštipaka, fritula i krafni.

Ove godine organizatori nastavljaju s najavljenom kampanjom pa je tako u pripremi izrada starih ljubuških maski iz 60-ih godina prošloga stoljeća, naveli su organizatori Ljubuškog karnevala u Facebook objavi.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.